Så mange glass tåler du til julemiddagen

Sjekk hvor beruset du blir.

ALKOHOL: Julen er en høytid som er forbundet med fest å moro. Men det kan lønne seg å ikke strekke strikken for langt. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
ALKOHOL: Julen er en høytid som er forbundet med fest å moro. Men det kan lønne seg å ikke strekke strikken for langt. Foto: Geir Bølstad / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jula er absolutt høysesong for nordmenns konsum av alkoholholdig drikke.

Mange er usikre på hvor mye alkohol de tåler og hva slags effekt det har på kroppen.

Du forbrenner cirka 0,15 promille per time, men vet du hvor høy alkoholkonsentrasjon du får i blodet av alkoholen du inntar til julemiddagen?

Ved å bruke formelen i faktaboksen til høyre kan du sjekke.

Omsetningen av vin har skutt i været de siste åra, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. I 2010 drakk hver nordmann over 15 år 18,70 liter vin, mens tallet var 5,36 i 1981.

Høyere for kvinner For at du skal kunne få et grovt anslag av promillen din har Nasjonalt folkehelseinstitutt utviklet en formel som beregner promillen din etter alkoholinntak.

- Dersom en mann og en kvinne drikker samme mengde alkohol, vil som oftest kvinnen få høyere promille. Dette gjelder som regel selv om mannen og kvinnen veier det samme, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Merete Vevelstad.

- Det skyldes hovedsakelig at kvinner generelt har en lavere andel kroppsvann å fordele alkoholen på enn det menn har.

Vevelstad minner om at regnestykket styres av flere usikkerhetsmomenter, og anbefaler ikke å bruke regnestykket for å sjekke om man ligger over den lovlige grensen.

- Det er en betydelig feilmargin involvert. Det kommer an på hvor mye alkohol det er i det man drikker, om man drikker på fastende eller full mage, og av medfødte egenskaper og situasjon, sier hun.

- Er du usikker lar du bilen stå.

Tenk deg om i jula Helsedirektoratet oppfordrer til å unngå beruselse, og for øvrig tenke gjennom situasjoner hvor man inntar alkohol.

- Og ikke minst hvem man er sammen med når man drikker. Det er særlig aktuelt i jula, hvor barna ofte har en spesiell plass i feiringen. Vi vet at barn - mye raskere enn man tror - registrerer endringer i atferd og sinnsstemning hos foreldrene, og det kan gjøre mange barn utrygge og redde, sier avdelingsdirektør for nasjonal helsearbeid i Helsedirektoratet, Anne Hafstad.

Hun mener Folkehelseinstituttets «regnestykke» er et faglig korrekt og godt hjelpemiddel.

- Som det framgår er det imidlertid betydelige individuelle variasjoner. Det viktigste er at man reflekterer over eget alkoholinntak, i hvilke situasjoner man drikker og sammen med hvem, sier Hafstad.

- Vi opererer ikke med anbefalte grenseverdier i form av «enheter» for hvor mye alkohol man kan drikke. Vi sier at det er ok å drikke moderat, men at gravide må unngå alkohol helt, sier hun.

Kan ikke påvirkes I gjennomsnitt faller alkoholkonsentrasjonen i blodet med ca. 0,12-0,18 promille per time både hos kvinner og menn.

Noen forbrenner dermed 0,12 per time, mens andre kan forbrenne 0,18.

- Det er umulig å forbrenne alkoholen fortere, og det er ikke noe du kan gjøre for å påvirke forbrenningen. Fysikk har ikke så mye å si, men det kan variere fra person til person. De som har drukket jevnt kan for eksempel ha noe høyere forbrenning, sier Vevelstad.