<strong>FOLKSOMT:</strong> Flere nordmenn har reist til utlandet etter at regjeringen åpnet for EU/EØS/Schengen-land 15. juli. Nå kan flere av dem bli satt i karantene. Foto: Bob Edme / AP / NTB scanpix
FOLKSOMT: Flere nordmenn har reist til utlandet etter at regjeringen åpnet for EU/EØS/Schengen-land 15. juli. Nå kan flere av dem bli satt i karantene. Foto: Bob Edme / AP / NTB scanpix Vis mer

Så mange nordmenn kan bli satt i karantene

Det er nærmere 5500 mobiltelefoner med norske sim-kort som befinner seg i landene som nå står i fare for å bli «røde». Helsedirektoratet har sendt SMS-meldinger til nordmenn og informert om at de kan bli satt i karantene.

Publisert
Sist oppdatert

Det norske Folkehelseinstituttet (FHI) gir unntak fra kravet om innreisekarantene for EU/EØS/Schengen-land dersom landet har færre enn 20 smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene, mindre enn 5 prosent positive tester de siste 14 dagene, og landet består en helhetsvurdering av smittesituasjonen.

Nå er en av rekke dem i faresonen for å bli farget rødt.

Regjeringen vil fredag beslutte om den skal følge FHIs anbefaling og innføre karantene ved innreise fra Frankrike, Sveits og Tsjekkia. Karantenereglene vil i så fall gjelde fra klokka 00.00 natt til lørdag.

5434 nordmenn utsatt

Dagbladet får bekreftet at Helsedirektoratet nå har sendt nærmere 5500 SMS-meldinger til nordmenn som befinner seg i de utsatte landene.

- Nye tall viser at Sveits ligger på 22,9 og Tsjekkia på 26,8 nye covid-19-tilfeller per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene, og trenden går oppover. Derfor varsler vi allerede nå at dersom ikke situasjonen endrer seg, vil FHI anbefale at Sveits og Tsjekkia blir «røde land» og dermed omfattet av innreisekarantene, sa avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold, i en pressemelding mandag.

Sveits har onsdag 22,9 smittede per 100 000 innbyggere. Her har Helsedirektoratet sendt 767 SMS-meldinger til nordmenn og informert om at det kan bli aktuelt å gjeninnføre karantene, får Dagbladet opplyst.

Også i Tsjekkia har smittetallet steget siden mandag. Landet har onsdag 27,3 smittede per 100 000 innbyggere. Her har Helsedirektoratet sendt 756 tilsvarende SMS-meldinger til nordmenn i landet, får Dagbladet opplyst.

HELT TOMT: Frankrike opplever svært mange døde av coronaviruset. I Paris er gatene helt folketomme. Video: AP. 7. mars 2020 Vis mer

Frankrike

Tirsdag snudde FHI om i sin vurdering av Polen, og sa i en pressemelding at landet trolig vil forbli grønt mot slutten av uka. De trakk imidlertid inn Frankrike som et land som kunne overta den «røde» plassen.

Frankrike har nå et smittetall på 21,7 per 100 000 innbyggere. Helsemyndighetene i landet sa til Dagbladet forrige fredag at de slet med å håndtere smittespredningen, og at de ikke kunne utelukke drastiske grep.

- En ny «lockdown» er siste utvei, og det kan skje, men vi har en lang vei å gå før vi er der. Det vil sannsynligvis bli innført lokale nedstengninger før en nasjonal en, skrev det franske helsedirektoratet, Direction Générale de la Santé (DGS), som er underlagt det franske helsedepartementet, i en e-post til Dagbladet.

Her har Helsedirektoratet sendt 3911 SMS-meldinger til nordmenn og informert om at det kan bli aktuelt å gjeninnføre karantene, får Dagbladet opplyst.

Dette er meldingen

Dagbladet har fått tilgang på meldingen som nå er sendt ut til nordmenn. Slik lyder beskjeden:

«Til deg som er på reise: Det er økende smitte i landet du er i. Dette vil kunne medføre 10 dagers reisekarantene for deg og ditt reisefølge f.o.m. kl. 00:00, natt til lørdag, denne uken. Les mer: «https://helsenorge.no/koronavirus/reise#Hva-gj%C3%B8r-du-hvis-landet-du-oppholder-deg-i-kan-bli-%22r%C3%B8dt%22?-»

- Vi sender SMS til nordmenn i land som står i risiko for å bli røde, for å gjøre de oppmerksom på at situasjonen er i ferd med å endre seg og at det er viktig at de følger med og vurderer sin egen situasjon, sier fagdirektør i Helsedirektoratet, Karin Straume, til Dagbladet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer