Så mange som 50 selskaper kan ha blitt overvåket

Det hevder kilder hos de amerikanske myndighetene.

OVERVÅKET: De ni selskapene som er nevnt i presentasjonen er Microsoft, Skype, Facebook, YouTube, Google, Yahoo, Apple, AOL og PalTalk, mens det går fram at Dropbox snart blir innlemmet.
OVERVÅKET: De ni selskapene som er nevnt i presentasjonen er Microsoft, Skype, Facebook, YouTube, Google, Yahoo, Apple, AOL og PalTalk, mens det går fram at Dropbox snart blir innlemmet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Så mange som 50 amerikanske selskaper kan ha blitt overvåket av amerikanske myndigheter.

Det opplyser to kilder hos de amerikanske myndighetene, ifølge the Week.

Det var i natt norsk tid at både The Guardian og amerikanske Washington Post skrev at amerikanske myndigheter har hatt direkte tilgang til serverne til ni av de største nettaktørene i verden.

Ni nevnt i presentasjonen Dokumentet, som er merket Top Secret, viser at FBI og NSA har hatt muligheten til å hente ut blant annet epost, lynmeldinger, bilder, videoer, dokumenter, lydfiler, søkehistorikk og logger fra filoverføringer fra helt vanlige brukere.

De ni selskapene som er nevnt i presentasjonen er Microsoft, Skype, Facebook, YouTube, Google, Yahoo, Apple, AOL og PalTalk, mens det går fram at Dropbox snart blir innlemmet.

Men ifølge the Week kan altså antallet selskaper være langt høyere. Avisa anslår at opptil 50 selskaper kan ha blitt overvåket, og nevner ikke navngitte kredittkortselskaper som eksempler.

- Ikke hørt om prosjektet Overvåkingsprosjektet, som trolig er det største noensinne i et fritt land, har fått kodenavnet Prism.

Sjefredaktør i The Guardian, Alan Rusbridger, skriver på Twitter at det er høyst usikkert om selskapene visste om overvåkingen. Både Apple og Google har i natt sagt at de ikke har vært informert.

- Vi har aldri hørt om Prism. Vi har ikke gitt noen myndigheter direkte tilgang til serverne våre, sier en talsmann for Apple til CNBC i natt.

Også Facebook og Microsoft benekter at de har tatt del i overvåkingen.

Amerikansk lov I en pressemelding sier den øverste lederen for amerikansk etterretning, James Clapper at det etter loven bare er adgang til å se på data som gjelder personer som ikke er amerikanske statsborgere og som ikke oppholder seg i USA.

Han sier også at det er flere unøyaktigheter i avisartiklene, uten å utdype hvilke.