Corona:

Så mange vil tilby Janssen-vaksinen

Fra 15. juni kan du i utgangspunktet bestille en helsefaglig vurdering dersom du ønsker Johnson & Johnsons coronavaksine, men foreløpig er det svært få aktører som har bestilt vaksinen.

JANSSEN: Regjeringen har åpnet for at Janssen-vaksinen skal tilbys frivillig til dem som ønsker den, og som oppfyller spesifikke kriterier. Det er imidlertid opp til legene selv om de ønsker å tilby vaksinen. Foto: Angela Weiss / AFP / NTB
JANSSEN: Regjeringen har åpnet for at Janssen-vaksinen skal tilbys frivillig til dem som ønsker den, og som oppfyller spesifikke kriterier. Det er imidlertid opp til legene selv om de ønsker å tilby vaksinen. Foto: Angela Weiss / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 33.55% Første dose: 66.42%

Onsdag ble det klart at Janssen-vaksinen skal tilbys frivillig utenfor det ordinære vaksinasjonsprogrammet fra 15. juni.

Det er den enkelte lege som skal gjøre en konkret vurdering av hvorvidt en pasient skal få vaksinen, etter følgende kriterier utarbeidet av Helsedirektoratet:

  • Nødvendige reiser til land med høy smitte eller områder der legen vurderer at nytte overstiger risiko ved Janssen-vaksinen.
  • Personer som har en så krevende livssituasjon knyttet til det å være uvaksinert at den tiden som gjenstår fram til annen vaksine tilbys, truer liv og helse.
  • Når et nært familiemedlem har alvorlig kreftsykdom, eller der et nært familiemedlem mottar annen immunsupprimerende behandling og legen vurderer at nytten av vaksinen overstiger risiko med Janssen-vaksinen.
  • Når legen vurderer at det foreligger alvorlig psykisk lidelse, fare for liv eller vesentlig svekkelse av livskvalitet som følge av langvarig isolasjon og tung tiltaksbyrde.
  • I tillegg kan det ut ifra en konkret medisinsk faglig vurdering være tilfeller hvor legen ut fra en helhetlig vurdering og ut fra kjennskap til personens livssituasjon, vurderer at fordelene for den enkelte overstiger risikoen. Dette må ta utgangspunkt i den enkeltes livssituasjon.

- Dette er ganske strenge kriterier som betyr at noen som selv ønsker denne vaksinen vil kunne få nei fra legen, uttalte helse- og omsorgsminister Bent Høie da kriteriene ble lagt fram.

JANSSEN-NEI: FHI-overlege Preben Aavitsland sier at han ikke vil ta Janssen-vaksinen. Video: Dagbladet TV Vis mer

Foreløpig få bestillinger

Det er ikke et krav om at leger skal tilby vaksinen, men fastleger, private leger og vaksinasjonssentre som ønsker å tilby den, må legge inn en bestilling hos Folkehelseinstituttet.

De private helseforetakene Aleris, Volvat og Dr. Dropin har tidligere gjort det klart at de ikke kommer til å tilby vaksinen.

Fredag ettermiddag har FHI mottatt bestillinger på til sammen 440 doser fra 12 ulike aktører, opplyser instituttet til Dagbladet.

- Vi kan dessverre ikke gi noen nærmere opplysninger om våre kunder, skriver seniorrådgiver Berit Sofie Wiklund ved FHIs vaksineavdeling i en e-post via kommunikasjonsavdelingen.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en begrunnelse for dette søndag.

Verken Helse- og omsorgsdepartementet eller FHI ønsker å kommentere tallene.

- Anbefaler ingen å ta vaksinen

Legeforeningen, Allmennlegeforeningen og Norsk forening for allmenn medisin har lenge vært tydelige i sitt standpunkt om at vaksinen ikke bør tas i bruk.

- Det vil alltid være individuelle forskjeller, og man må alltid vurdere nytte mot risiko. Men vi ser ingen nytte ved denne vaksinen, i og med at har bedre alternativer, sa leder Nils Kristian Klev i Allmennlegeforeningen til Dagbladet i forkant av onsdagens pressekonferanse.

Dagen derpå er Klev glad for at det er lagt opp til en streng begrensning for hvilke situasjoner vaksinen kan være aktuell.

- Vi har vært bekymret for kapasiteten hvis det skulle bli stor pågang, så vi er takknemlige for at det er lagt inn en betydelig avgrensing i hvem vaksinen er aktuell for, sier Klev.

- Det er mange leger som er skeptiske til å ta i bruk vaksinen, og som tenker det er bedre å vente på vaksinene som inngår i det ordinære programmet.

Da ordningen skal starte opp fra 15. juni er det foreløpig ikke registrert noen økt pågang fra pasienter som ønsker en vaksinasjonstime, ifølge foreningslederen, som fortsatt oppfordrer til å vente på en nært forestående dose mRNA-vaksine.

- Vi anbefaler ingen å ta Janssen vaksinen. Vi har tryggere vaksiner i det ordinære programmet som er rett rundt hjørnet. For de aller fleste vil det være et bedre alternativ, sier Klev.

Frykter alvorlige bivirkninger

Janssen-vaksinen er godkjent av Det europeiske legemiddelkontoret EMA, og er med i vaksinasjonsprogrammet i de fleste europeiske land.

Den krever bare én dose - altså regnes man som fullvaksinert tre uker etter at vaksinen er satt. Effekten er imidlertid ikke like høy som effekten av to doser mRNA-vaksine, minnet helsedirektør Bjørn Guldvog om under onsdagens pressekonferanse.

Vaksinen er hittil ikke tatt i bruk i Norge, grunnet risiko for alvorlige bivirkninger. Mens AstraZeneca-vaksinen ble tatt permanent ut, besluttet regjeringen i starten av mai at de ville åpne for frivillig Janssen-vaksinering utenfor det ordinære vaksinasjonsprogrammet.

Helsedirektoratet har siden utredet hvordan dette kan gjennomføres i praksis. FHI har tidligere frarådet bruk av vaksinen.

Både vaksinen og vaksineringen er gratis for den enkelte. Alle utgifter dekkes av staten etter gitte takster, og det er ikke lov for legene å ta ekstra betaling for å sette Janssen-vaksinen.

Norge har mer enn 200 000 doser på lager etter at vaksinen ble satt på pause i april.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer