Så mannen bli skutt og brent

Sudans regjering sier flyktningene i Darfur nå vender hjem. Khali Hajar Begera, som er blitt enke i en alder av 20 år, vet at virkeligheten er en annen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EL FASHER, DARFUR (Dagbladet): -  Politisoldatene kom på dagen og truet oss. De sa at vi var opprørere og måtte reise. Deretter kom bombeflyene. På natta kom militsen og begynte å drepe. Jeg og min mann løp med det vi klarte å få med oss fra hjemmet, forteller Khali Hajar Begera.

Rett utenfor landsbyen deres Hashaba i Nord-Darfur ble de overfalt. Mannen til Khali ble skutt foran øynene hennes.

-  De samlet sammen alle eiendelene våre, hev liket av min mann på toppen og brant opp alt sammen, sier hun.

Fnyser

Skamslått og skadet klarte hun selv å komme seg unna - med Allahs hjelp, som hun sier.

Hun bare fnyser når Dagbladet siterer viseguvernør Ibrahim Abdalla Mohammad som sier flyktningene nå er i ferd med å vende tilbake til sine nedbrente landsbyer.

-  For en dag siden lå min hytte i på kanten av denne leiren. Nå ser du hvordan nye flyktninger bygger videre utover.

Flyktningenes skrekkhistorier har også nådd USAs utenriksminister Colin Powell.

-  Vi har konkludert med at folkemord har blitt begått i Darfur. Den sudanesiske regjeringen og Janjaweed-militsen er ansvarlig, og folkemord kan foregå fremdeles, sa han i går.

Det er litt over en uke siden Khalis landsby Hashaba ble overfalt og innbyggerne drevet på flukt av alliansen mellom regjeringsstyrker og Janjaweed - en samlebetegnelse på flere militser og røverbander som herjer landsbygda i de tre Darfur-provinsene. Khali og hennes mann var bønder av afrikansk opprinnelse som jages bort fra sine hjem og åkrer av regjeringen og militser som representerer nomadene av arabisk opprinnelse.

Små hytter

Rett før helga kom Khali til flyktningeleiren Zam Zam rett sør for byen El Fasher etter en ti dager lang marsj. Leiren, som nå huser 18 000, brer seg utover ørkenlandskapet.

De nye flyktningene bygger små hytter av kvister de finner. Fra hjelpeorganisasjonene får de en plastduk til å legge over. Bare den siste tida har 3 000 til 5 000 nye flyktninger kommet til leiren, ifølge FN. Det er nå registrert 1,2 millioner flyktninger i Darfur, og over 200 000 er på flukt i nabolandet Tsjad.

Krisen i Darfur startet i februar 2003 da opprørsbevegelsene SLA og JEM tok til våpen mot regjeringen i Khartoum som de mener favoriserer de arabisk-ættede nomadene.

FN truet med sanksjoner dersom ikke Sudan avvæpnet militsgruppene innen fristen 30. august. Nå arbeider FN med en ny plan som i praksis vil skape såkalte sikre områder for flyktningene.