Så mistenkelig fartøy i sjøen - fant nær to tonn kokain

- De er svært oppfinnsomme, sier kystvakta i USA om narkotikasmuglere.

NARKO-UBÅT: Amerikanske myndigheter sier at dette er blitt en ny trend blant smuglere: Bruke fartøy som er vanskelig å oppdage. Foto: Courtesy of U.S. Customs and Border Protection Air and Marine Operations
NARKO-UBÅT: Amerikanske myndigheter sier at dette er blitt en ny trend blant smuglere: Bruke fartøy som er vanskelig å oppdage. Foto: Courtesy of U.S. Customs and Border Protection Air and Marine Operations Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den amerikanske kystvakta melder i en pressemelding på sine nettsider at de har tatt beslag i 1700 kilo kokain.

Det var 12. november at det amerikanske byrået, som gjør operasjoner i vann og på land - AMO: Air and Marine Operations, oppdaget denne båten: Et halvt nedsenkbart fartøy - også kalt «narko-ubåt».

Tre pågrepet

Disse båtene er ifølge byrået designet for å ikke bli oppdaget.

Da byråets ansatte så båten utenfor kysten av Texas fra et fly, vakte de mistanke, skriver USA Today.

Ifølge Business Insider har disse «narko-ubåtene» blitt en ny måte å frakte narkotika mellom land på.

NARKOTIKATUNNEL: En lastebil full av narkotika ledet Arizona-politiet hit, til områdets største narkotikatunnel noen sinne oppdaget, på 275 meter. Video: Reuters Vis mer Vis mer

I nær et døgn ble fartøyet overvåket, før den amerikanske kystvakta nådde fram til «narko-ubåten» og stoppet den. Mannskapet på tre personer er pågrepet.

- Alle tre pågrepne vil bli straffet i USA, skriver kystvakta i pressemeldingen.

- Nådeløse

Kystvakta opplyser at AMO overvåker den amerikanske kystlinjen fra Corpus Christi i Texas til Jacksonville i Florida og patruljerer med fly langs grensa.

Målet er å stoppe smuglerne og båtene før de kommer i land.

- Narkotikakartellene er nådeløse og svært oppfinnsomme. Luft- og marinoperasjonsbyrået vil fortsette å stoppe kartellene for å beskytte grensene våre, sier Allen Dyrham, direktør i AMO.

Ny trend

Fra juni til september i år stoppet kystvakta sju slike «narko-ubåter», skriver Business Insider. Båtene er designet for å ikke kunne bli oppdaget og frakter narkotika fra Sør-Amerika til Mexico og USA.

Disse fartøyene er ikke helt som en ubåt, siden de ikke kan gå under vann, men er laget for at oversiden av båten ska ligge på nivå med vannoverflaten. I tillegg er de også malt slik at båten skal gå i ett med sjøen.

Beslaget på nær to tonn som kystvakta gjorde i november er stort, men er langt fra det største. Business Insider skriver at i august i år, beslagla kystvakta 2,7 tonn kokain. Omtrent samme mengde ble beslaglagt i juni. Begge beslagene ble gjort i båter utenfor kysten av Mellom-Amerika.

Amerikanske myndigheter anslår at 90 prosent av all narkotika som har kommet til USA, har kommet kystveien, skriver The San Diego Union-Tribune. Avisa skriver videre at også mange velger å kjøre båtene til Mexico, som i mange år har slitt med narkokrig, før de frakter narkotikaen via landegrensene til USA.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer