FORSVINNER: Omlag 30 prosent av det som utgjør Den kinesiske mur har rett og slett forsvunnet som resultat av vær og vind, samt mennesker som har forsynt seg med materialer til husbygging. Foto: NTB Scanpix
FORSVINNER: Omlag 30 prosent av det som utgjør Den kinesiske mur har rett og slett forsvunnet som resultat av vær og vind, samt mennesker som har forsynt seg med materialer til husbygging. Foto: NTB ScanpixVis mer

Så mye av Den kinesiske mur mangler at det er ingen som vet hvor lang den er lenger

Forfaller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Omlag 30 prosent av det som utgjør Den kinesiske mur har rett og slett forsvunnet som resultat av vær og vind, samt mennesker som har forsynt seg med materialer til husbygging.

Enkelte steder er byggverket, som står på UNESCOs verdensarvliste, nå så oppdelt at estimater på den totale lengden varierer mellom 9000 og 21 000 kilometer. Dette avhenger da om man inkluderer strekningene hvor muren mangler.

Forfall Byggingen av det gigantiske byggverket startet så tidlig som i det tredje århundret før vår tidsregning, men store deler ble bygd senere under Ming-dynastiet (1368-1644). Dette inkluderer de nordlige delene som er blant de som er mest besøkt av turister.

Ifølge AFP og The Guardian skriver Beijing Times nå at så mye som 1962 kilometer av muren har forsvunnet gjennom århundrene. Det tilsvarer omtrent avstanden mellom Oslo og Hammerfest i bil.

Ifølge en rapport fra Foreningen for konservering av Den kinesiske muren har planter og annen vegetasjon også blant grunnene til forfallet.

- Selv om store deler av muren er bygd av murstein og stein, kan den ikke stå imot århundrer med vær og vind, sier foreningens visepresident Dong Yaohui, før han legger til.

FORFALL:  Turister og lokalbefolkningen er også med på å skade den lengste menneskebygde konstruksjonen i verdenshistorien. Fattige landsbyboere i Lulong-distriktet i den nordlige Hebei-provinsen pleide å fjerne store steinblokker fra veggen for å bygge nye hjem. Steiner der kinesiske tegn var risset inn ble solgt for 30 yuan (38 norske kroner). Foto: AP Photo/Ng Han Guan/NTB Scanpix
FORFALL: Turister og lokalbefolkningen er også med på å skade den lengste menneskebygde konstruksjonen i verdenshistorien. Fattige landsbyboere i Lulong-distriktet i den nordlige Hebei-provinsen pleide å fjerne store steinblokker fra veggen for å bygge nye hjem. Steiner der kinesiske tegn var risset inn ble solgt for 30 yuan (38 norske kroner). Foto: AP Photo/Ng Han Guan/NTB Scanpix Vis mer

- Mange av tårnene har blitt veldig ustabile, og en skikkelig regnstorm kan rett og slett få dem til å velte.

- Ingen myndighet Turister og lokalbefolkningen er også med på å skade den lengste menneskebygde konstruksjonen i verdenshistorien. Fattige landsbyboere i Lulong-distriktet i den nordlige Hebei-provinsen pleide å fjerne store steinblokker fra veggen for å bygge nye hjem. Steiner der kinesiske tegn var risset inn ble solgt for 30 yuan (38 norske kroner).

Ifølge den statlige avisa Global Times kan en slik forseelse nå bøtelegges med i overkant av 6000 norske kroner.

- Men det er ingen spesifikk myndighet eller organisasjon som håndhever disse reglene. Skadene blir bare rapportert høyere opp i systemet, og det er vanskelig å finne ut hva som har skjedd. Spesielt om det er på grensen mellom to provinser, sier Jia Hailin som har ansvaret for å bevare kulturskatter i Hebei-provinsen.

Avisa skriver også at det blir stadig mer populært blant turister å utforske nye strekninger av muren - strekninger som ikke tåler den plutselige pågangen. Dette skader konstruksjonen enda mer.

Lang og lengre Den kinesiske mur har alltid vært betraktet som ett av verdens største byggverk - og i 2009 kom det fram at den fort var enda lengre enn antatt. Nye oppmålinger gir muren en samlet lengde på 8.851,8 kilometer.

Tidligere har lengden vært anslått til rundt 5.000 kilometer. Men ved hjelp av ny teknologi og omfattende kontrollmålinger har kinesiske fagfolk kommet fram til at dette anslaget er altfor lavt, meldte kinesiske medier mandag.

30 PROSENT: Enkelte steder er byggverket, som står på UNESCOs verdensarvliste, nå så oppdelt at estimater på den totale lengden varierer mellom 9000 og 21 000 kilometer. Dette avhenger da om man inkluderer strekningene hvor muren mangler. Foto: REUTERS/David Gray/NTB Scanpix
30 PROSENT: Enkelte steder er byggverket, som står på UNESCOs verdensarvliste, nå så oppdelt at estimater på den totale lengden varierer mellom 9000 og 21 000 kilometer. Dette avhenger da om man inkluderer strekningene hvor muren mangler. Foto: REUTERS/David Gray/NTB Scanpix Vis mer

Den kinesiske mur står på FN-organisasjonen UNESCOs liste over verdens kulturarv. Den ble reist fra slutten av det 14. til begynnelsen av det 17. århundre etter vår tidsregning, som et forsvarsverk mot fiendtlige makter.

- Den store muren står ansikt til ansikt med store trusler. Klimaendinger og den storstilte utbyggingen av infrastruktur i Kina er de to største av disse trusene, sier direktør for den kinesiske kulturarven Shan Jixiang ifølge avisen China Daily.

I 2005 innledet kinesiske myndigheter et ti år langt prosjekt for restaurering og bevaring av muren. Kartleggingen som nå er gjennomført, skal gi pålitelige opplysninger som kan legges til grunn for dette arbeidet.

LANG:  Den kinesiske mur har alltid vært betraktet som ett av verdens største byggverk - og i 2009 kom det fram at den fort var enda lengre enn antatt. Nye oppmålinger gir muren en samlet lengde på 8.851,8 kilometer. Foto: Xinhua/Sipa USA/NTB Scanpix
LANG: Den kinesiske mur har alltid vært betraktet som ett av verdens største byggverk - og i 2009 kom det fram at den fort var enda lengre enn antatt. Nye oppmålinger gir muren en samlet lengde på 8.851,8 kilometer. Foto: Xinhua/Sipa USA/NTB Scanpix Vis mer