Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Så mye av jorden legger du beslag på

Test deg selv - og se hvordan miljøpolitikerne ligger an.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er gammelt nytt at vi i Vesten legger beslag på mye av ressursene på jorda, men hvor mye utover det vi har «rett på» bruker vi egentlig? Nettsiden Ecofoot.org hevder å kunne gi deg svaret.

Ved at du plotter inn informasjon om hva du spiser, hvordan du bor, hvor mye du kaster og hva slags transport du bruker, regner testen ut hvor mange «globale hektar» du bruker - og hvor mange jordkloder vi måtte ha hatt dersom alle skulle ha levd slik som deg.

«På verdensbasis finnes det 1,8 biologisk produktive globale hektar per person», heter det på nettstedet.

Men de fleste nordmenn bruker langt mer enn det. Snittet i Norge ligger på 7,9 hektar, kan Ecofoot.org fortelle. Nordmenn med enebolig, få mennesker i husstanden, bil og som flyr mye, kommer dårlig ut.

Har du tatt testen og fått dårlig samvittighet? Vel, selv for miljøpolitikerne våre, ble resultatet nedslående. Vi lot fire medlemmer av energi- og miljøkomitéen - Gunnar Kvassheim (V), Asmund Kristoffersen (Ap), Akhtar Chaudry (SV) og Tord Lien (Frp) ta testen.

Gunnar Kvassheims totale forbruk av globale hektar ble 10,6. Skulle alle levd som Venstres representant, ville vi trenge 5,9 planeter.

- Dette er en god illustrasjon på at vi må gjøre noen radikale grep. Hvis den delen av verden som ikke forbruker som oss, skal få en positiv økonomisk vekst, må det bli en annen type vekst enn det vi har basert oss på. Og vi må legge om til en mer bærekraftig utvikling, sier han til Dagbladet.no.

Kvassheim er bosatt i Egersund og eier egen enebolig. Til tross for at han bruker mye kollektiv transport, ødelegger den ukentlige flyturen resultatet hans.

image: Så mye av jorden legger du beslag på

- Hva kan du gjøre for å forbruke mindre?

- I hjemtraktene bruker jeg som regel offentlig transport, men en stor del av mitt forbruk går på den ukentlige flyturen til Oslo. Jeg er opptatt av at vi får til hurtigtog i Norge. Jeg kan også få en bil som forurenser enda mindre, som går på et drivstoff som er mer miljøvennlig. Også er det viktig å være klar over sammenhengen mellom kosthold og klima, slik Lavutslippsutvalget anbefaler. Jeg er på bedringens vei, og spiser mer fisk og grønnsaker enn før, sier Kvassheim.

Asmund Kristoffersen (Ap) fra Nordmøre har varmepumpe i eneboligen. Likevel bruker han ifølge testen 13,9 globale hektar. Hvis alle levde som han, ville vi trenge 7,7 planeter.

- Slik er livet mitt så lenge jeg sitter på tinget. Hadde vi fjerna flyet, ville nok resultatet blitt bedre. Men dette viser at vi må gjøre noe med forbruket vårt. Resten av kloden kan ikke leve som oss. Vi er nødt til å ta vare på ressursene, og feie for egen dør før vi kan gå ut og belære andre.

- Hva kunne du tenke deg å gjøre?

- Jeg kunne hatt bedre isolasjon av huset mitt, sier Kristoffersen.

Frps miljøpolitiske talsmann, Tord Lien, bor i Trondheim, er den av de spurte som har gjort flest tiltak for å redusere sine utslipp. Han kjører hybridbil, bruker kollektivtransport og har fjernvarmeanlegg i rekkehuset sitt.

Testen viser at han legger beslag på 14,9 globale dekar og med seks milliarder Tord4er, ville vi ha trengt 7,9 jordkloder. Flyreisene ødelegger brorparten av miljøstatistikken hans også.

image: Så mye av jorden legger du beslag på

- Lite å gjøre med dette, inntil hurtigtogene kommer på plass. Det er regnet ut av det ville være samfunnsøkonomisk fornuftig å bygge hurtigtogforbindelse mellom Oslo og Trondheim, så det er jeg for, sier Lien.

Han mener det er naturlig at vi i vesten forbruker mer av varer og tjenester på grunn av levestandarden vi har opparbeidet oss. Han tror imidlertid vi klarer å oppfylle målene som Lavutslippsutvalget har satt - om å redusere utslippene av norske klimagassutslippene med to tredjedeler innen 2050.

- Jeg tror ikke vi klarer det innen 2020, slik SV og Venstre mener. Men på 50 år er det mulig, mener han.

Oslo-boer Akhtar Chaudry kommer best ut av miljøpolitikere. Han bor i enebolig, men deler husholdning med kone og tre barn. Han bruker bil, men benytter seg mest mulig av byens offentlige kommunikasjon. Han trenger heller ikke fly så mye som sine kolleger. Likevel - skulle alle levd som Chaudry, ville vi trengt 4,5 jordkloder.

- Dette gikk ikke akkurat som forventet, sier Chaudry.

- Jeg er en forsiktig borger, men dette kommer av at vi har det velferdsnivået som vi har i Norge. Vi har bolig, innlagt strøm og mange apparater som folk i andre deler av verden ikke har. Vi må bli bedre både på individuell basis og som samfunn.

Chaudry er opptatt av at kollektivtilbudet i hovedstaden kunne vært enda bedre.

- Hva kunne du tenke deg å gjøre?

- Akkurat nå er jeg i gang med å skifte vinduer, som vil bety at energiforbruket vil gå ned. Jeg prøver å bruke minst mulig bil, men noe må man bruke når man har tre barn. Resultatet er skuffende. Selv med en nøktern livsstil, er det vanskelig for nordmenn å komme bra ut i denne testen. Jeg tipper at brorparten av den norske befolkning stryker på denne testen, sier han.

Chaudry har likevel tro på at vi kan klare det i fremtiden.

- Vi lever i et opplyst land. Informasjonen er tydelig og det samme er konsekvensene hvis vi ikke gjør noe, sier han.

7,7 PLANETER: Asmund Kristoffersen (Ap) fra Nordmøre har varmepumpe i eneboligen. Likevel bruker han ifølge testen 13,9 globale hektar. Hvis alle levde som han, ville vi trenge 7,7 planeter.
4,5 PLANETER: Oslo-boer Akhtar Chaudry kommer best ut av miljøpolitikere. Likevel - skulle alle levd som Chaudry, ville vi trengt 4,5 jordkloder.
5,9 PLANTER: Skulle alle levd som Venstres representant, ville vi trenge 5,9 planeter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!