Så mye betaler du i toll

Du må betale svinedyrt for italiensk parmaskinke fordi tollsatsene på importert kjøtt er skyhøye - opptil det mangedobbelte av innkjøpsprisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fjerde generasjons slakter Erik Strøm-Larsen hos Strøm-Larsens pølsemakeri på Torshov i Oslo tar 390 kroner for en kilo Parmaskinke. Han skulle gjerne ha solgt den billigere.

Ifølge tall fra Norges Bondelag er tollsatsene på svin på 363 prosent. For skinke av ulike typer gjelder andre, spesifiserte tollsatser.

Aller høyest er tollsatsene på lammekjøtt, hele 429 prosent. Kylling kaprer andreplassen, med 425 prosent.

Det vil si at etter at importerte kjøttprodukter kommer til havn i Oslo, mangedobles prisen før kjøttet fraktes ut til butikkene.

-  Tollpåslag på flere hundre prosent høres jo unødig stivt ut. Det er synd at bare de med god råd skal kunne nyte gode produkter, sier slakter Erik Strøm-Larsen.

Kontinentale vaner

Strøm Larsens pølsemakeri har lange tradisjoner for å lage egne kjøttvarer. På veggen henger hjemmelaget spekeskinke. I disken et tjuetall sorter med hjemmelagde pølser. Likevel importeres en del produkter.

-  Folk har i større grad vært ute og reist og etterspør spesielle varer. Chorizopølser, serranoskinke og franske oster går det mye av, til tross for at prisene er relativt høye sier Strøm-Larsen.

Så mye betaler du i toll

Fra tid til annen har de også importert ubehandlet kjøtt i disken. Brasiliansk indrefilet ligger side om side med det norske kjøttet. Til tross for at tollsatsen for indrefilet er på 344 prosent, koster kjøttet omtrent det samme som det norske kjøttet i butikken.

-  Hvordan er kvaliteten på importert kjøtt i forhold til det norske?

-  Forskjellen er at importert kjøtt oftest har vært frossent. Ellers er kvaliteten stort sett den samme, sier han.

«Godt norsk»-myten

Kjøttkunde Klaus Gaarder er hos Strøm-Larsen sammen med datteren Astrid Harsheim (5) for å kjøpe grillmat. Han fnyser av «Godt norsk»-myten.

-  De prøver å få oss til å tro at utenlandsk kjøtt er dårligere, men det er jo bare tull. Afrikansk storfekjøtt smaker utmerket. Og norsk spekemat er jo sjanseløs mot det man får fra Italia eller Spania, sier Gaarder.

Han er ikke fornøyd med utvalget i kjedebutikkene, og kjøper kjøttet sitt på Torshov, selv om han bor i Maridalen et stykke unna. I dag ble det entrectte og franske hvitløkpølser til grillen.

-  For oss vanlige forbrukere er det ikke lett å forstå hvorfor prisen plutselig skal ganges med tre bare fordi kjøttet kommer fra utlandet.

Over 400 pst. toll

Mest toll er det på lam og kylling, som har en tollsats på over 400 prosent. Det vil si at en norsk grossist eller matvarekjede som ønsker å kjøpe utenlandske lam- eller kyllingprodukter, betaler over fem ganger så høy pris som de ville gjort uten toll. Eksempelvis ville en kilo kylling som etter produksjon og transport til Norge koster ti kroner per kilo, koste over femti kroner etter at tollen er lagt til. Ingen av de norske matvarekjedene Dagbladet har vært i kontakt med selger importerte varer av lam eller kylling.

-  Det er klart at vi er ute etter mest mulig gunstig innkjøpspris. Blir ting mye billigere fra utlandet, må vi vurdere å bruke det i større grad. Dette fordi konkurransen er så hard på markedet, sier informasjonsdirektør i Coop Norge, Vidar Ullenrød.

Administrerende direktør i Rema 1000, Geir P. Solstad, følger WTO-forhandlingene med spenning.

-  Dette kan bety store prisendringer for norske forbrukere. Det er ikke sikkert at vi vil se en eksplosjon i utvalget, men prisene vil falle, sier Solstad.

STIV SKINKE: Pølsemaker Erik Strøm-Larsen tar 390 kroner for en kilo parmaskinke. - Unødig stivt, som følge av høye tollsatser, mener han.