Så mye dyrere blir lånet ditt

Sentralbanksjef Kjell Storviks heving av rentene vil gjøre et boliglån på en halv million fra 2500 til 3750 kroner dyrere i året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er 0,5 nok til å redde økonomien?

For det går neppe mange dagene før landets store og små banker følger i sentralbankens fotspor. Gårsdagens heving av folio- og dagslånsrentene med et halvt prosentpoeng vil garantert bli fulgt opp med renteøkning i landets øvrige finansinstitusjoner.

Regn med at renta på boliglånet ditt stiger i hvert fall 0,5 prosentpoeng, kanskje blir økningen så mye som 0,75 prosentpoeng.

Et boliglån på en halv million blir dermed fra 2500 til 3750 kroner dyrere i året. Den reelle utgiftsøkningen etter rentefradrag er 1800 til 2700 kroner.
Tida er moden, ja kanskje allerede overmoden, for deg som ønsker å binde renta. Før helga var lån med fem års rentebinding fra ett til ett og et halvt prosentpoeng dyrere enn lån med flytende rente. Men bankene er kjappe til å justere prisen på nye fastrentelån, derfor bør du sjekke tilbudene grundig før du velger å binde renta.

Ingen følelser

Sentralbanksjef Kjell Storvik har ikke synlig dårlig samvittighet, selv om han med renteøkningen ødelegger dagen for mange lånekunder.
- Nei, gjør jeg det, da? Du vet, følelser er ikke særlig framtredende i sentralbanken, vi har bare fått en jobb vi skal gjøre.

Om jobben nå er gjort, er ikke godt å si. Men sentralbanksjefens håp er at høyere renter vil bidra til å stabilisere den norske krona. De siste ukene har kronekursen falt betydelig, pengeflytterne har tydeligvis ikke likt verken det luftige lønnsoppgjøret eller politikernes grep om pengesekken. Nå skal kroneverdien opp igjen.

I bakhodet har vi at det bare er et par måneder siden Kjell Storvik sist hevet renta, kanskje drøyer det ikke så lenge før han rir igjen.

Ikke rettferdig

At renta stiger kan føre til at norsk økonomi kjøles noe ned. Investerings- og låneiveren synker gjerne når renta går opp.
Men dette er ikke hele bildet. For rentehevingen kommer midt i årets vanskelige lønnsoppgjør. Det blir ikke enklere for arbeidsgiverne å møte spesielt de offentlig ansattes krav etter dette. Sentralbanksjef Kjell Storvik ofrer ikke dette en eneste offentlig tanke:

- Vi kan ikke ta taktiske hensyn til partene i inntektsoppgjøret, sier han og viser til at sentralbankens mål med rentehevingen er valutastabilitet. Punktum.
- Rettferdighetsbetraktninger er ikke tillagt Norges Bank. Slike inngår ikke i valutaforskriftene, sier Storvik til Dagbladet.

STRAMMER INN:Renta heves mandag. Sentralbanksjef Kjell Storvik gjør justeringen for å kjøle ned norsk økonomi.