Så mye feil tok valgdagsmålingene

Overvurderte SV, undervurderte Ap.

KUNNE JUBLE TIL SLUTT: Valgdagsmålingene traff ganske godt for Liv Signe Navarsete og Sp, men ganske dårlig for Jens Stoltenberg og Ap og Kristin Halvorsen og SV. Foto: Heiko Junge/Scanpix
KUNNE JUBLE TIL SLUTT: Valgdagsmålingene traff ganske godt for Liv Signe Navarsete og Sp, men ganske dårlig for Jens Stoltenberg og Ap og Kristin Halvorsen og SV. Foto: Heiko Junge/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Valgdagsmålingene som ble offentliggjort da valglokalene stengte mandag kveld, ga feilaktige og forvirrende svar på hva som ville bli valgresultatet.

Aller tydeligst ble dette for Sosialistisk Venstreparti og Venstre. På SVs valgvake jublet Kristin Halvorsen og hennes partifeller over Synovates valgdagsmåling for NRK og Dagbladet.

Den viste en oppslutning for SV på 9,5 prosent, og partilederen holdt en gledestrålende tale om framgang fra forrige valg. Utover kvelden viste det seg at SV i stedet gjorde et dårlige valg enn i 2005, og at valgresultatet blir 6,1 prosent og en tilbakegang på 2,7 prosentpoeng.

Valgdagsmålingene fra TNS Gallup for TV 2 og InFact for VG overvurderte også SVs oppslutning, men ikke så mye som Synovate. Disse to målingene viste henholdsvis 7,5 og 7,0 prosent for SV.

Ap undervurdert

Ingen av de tre valgdagsmålingene klokka 21 mandag kveld tydet på at Venstre skulle komme under sperregrensen.

Mens SV ble kraftig overvurdert, ble særlig Arbeiderpartiet - og til en viss grad Fremskrittspartiet - undervurdert i de tre valgdagsmålingene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer