Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Så mye feil tok valgdagsmålingene

Overvurderte SV, undervurderte Ap.

KUNNE JUBLE TIL SLUTT: Valgdagsmålingene traff ganske godt for Liv Signe Navarsete og Sp, men ganske dårlig for Jens Stoltenberg og Ap og Kristin Halvorsen og SV. Foto: Heiko Junge/Scanpix
KUNNE JUBLE TIL SLUTT: Valgdagsmålingene traff ganske godt for Liv Signe Navarsete og Sp, men ganske dårlig for Jens Stoltenberg og Ap og Kristin Halvorsen og SV. Foto: Heiko Junge/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Valgdagsmålingene som ble offentliggjort da valglokalene stengte mandag kveld, ga feilaktige og forvirrende svar på hva som ville bli valgresultatet.


Aller tydeligst ble dette for Sosialistisk Venstreparti og Venstre. På SVs valgvake jublet Kristin Halvorsen og hennes partifeller over Synovates valgdagsmåling for NRK og Dagbladet.

Den viste en oppslutning for SV på 9,5 prosent, og partilederen holdt en gledestrålende tale om framgang fra forrige valg. Utover kvelden viste det seg at SV i stedet gjorde et dårlige valg enn i 2005, og at valgresultatet blir 6,1 prosent og en tilbakegang på 2,7 prosentpoeng.

Valgdagsmålingene fra TNS Gallup for TV 2 og InFact for VG overvurderte også SVs oppslutning, men ikke så mye som Synovate. Disse to målingene viste henholdsvis 7,5 og 7,0 prosent for SV.


Ap undervurdert

Ingen av de tre valgdagsmålingene klokka 21 mandag kveld tydet på at Venstre skulle komme under sperregrensen.

Mens SV ble kraftig overvurdert, ble særlig Arbeiderpartiet - og til en viss grad Fremskrittspartiet - undervurdert i de tre valgdagsmålingene.

Også her var det Synovate, NRK og Dagbladet som bommet mest. Valgdagsmålingen viste 31,8 prosent, valgresultatet 35,5 prosent.


Mindre avvik

For Høyre, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti var det mindre avvik mellom valgdagsmålinger og valgresultat. Høyre ble undervurdert i Synovates valgdagsmåling og overvurdert i målingen fra InFact. Tallene var henholdsvis 15,1 og 18,3 prosent, mens TNS Gallup målte 17,3 prosent - og valgresultatet ble 17,2 prosent.

Frp fikk mellom 21,6 og 20,1 prosent i de tre valgdagsmålingene, mens valgresultatet ble 22,9 prosent.

For Sp og KrF var avviket mellom valgdagsmålinger og valg mindre enn 1 prosentpoeng.

(NTB)

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling