LIER: Boligenhetene ved Lier ventemottak brant ned til grunnen etter at en liten gruppe beboere tente på som en protest mot forholdene ved mottaket. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
LIER: Boligenhetene ved Lier ventemottak brant ned til grunnen etter at en liten gruppe beboere tente på som en protest mot forholdene ved mottaket. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Så mye fikk skandalemottakene

Lier og Fagerli ventemottak fikk nærmere 20 millioner kroner til sammen fra UDI i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet):Debatten har rast etter asylopptøyene på Lier og Fagerli ventemottak i begynnelsen av juli denne måneden. I lys av dette har Dagbladet sett nærmere på de private driftsoperatørene som driver norske asylmottak.

Det viste seg at de tre største operatørene Hero Norge, Link AS og Norsk Mottaksdrift alene gikk 60 millioner kroner i overskudd bare i fjor. Alle selskapene tok ut utbytte. Fagforbundet Norsk forening for asylmottaksmedarbeidere regner med at de private selskapene til sammen gikk i 100 millioner kroner i overskudd i fjor.

Dagbladet har fått tilgang på anbudskontraktene mellom UDI og ventemottakene i Nannestad og Drammen hvor det brøt ut branner tidligere denne måneden. Her kan du se oversikten over hvor mye penger de mottar fra UDI hvert år:

«Nøkternt men forsvarlig» Lier ventemottak
•Skal stille 100 mottaksplasser til disposisjon for UDI, hvorav 80 er faste plasser og 20 er stykkprisplasser.
•Mottar 7, 6 millioner kroner i året for å dekke 80 faste plasser på mottaket.
•Utgifter til kost dekkes av UDI.
•I en tilleggskontrakt gjeldende fra april 2010 utvides mottaket med 40 faste plasser og 10 stykkprisplasser. For de 40 plassene får mottaket 312 500 kroner i måneden.
•UDI betaler husleiekostnadene for bygget.
•20 ansatte

«Ventemottaket skal ha en nøktern, men forsvarlig standard», og «...det skal være returfremmende tiltak rettet mot de innkvarterte», står det oppgitt i kontrakten.  

Artikkelen fortsetter under annonsen

Daglig leder i Link AS, Hallstein Saunes, sier til Dagbladet at mesteparten av pengebeløpene de mottar fra UDI går til personalkostnader.

- Det går også til vedlikeholdskostnader, aktivitetsprogram på mottaket og transport, sier han.

Han ønsker ikke opplyse hvor mye Lier ventemottak gikk med i overskudd i fjor.

Mottaksleder, Hugo Limkjær sier til Dagbladet at byggene som brant ned etter asylopptøyene skal bygges opp igjen.

- I mellomtiden er vi i full drift igjen med omtrent ti kvinnelige beboere, sier han. Limkjær opplyser at omtrent 130 personer ble omplassert til andre mottak etter brannen. 

Av de 23 som ble pågrepet etter brannene er 14 personer foreløpig sporløst forsvunnet.

- Mye går til lønn Fagerli ventemottak
•Utbetaler 9,6 millioner kroner til dekning av 60 av plassene. For de resterende 40 stykkprisplassene skjer betaling etterskuddsvis per døgn.
•UDI dekker husleiekostnadene på kr 1, 6 millioner kroner.
•UDI dekker kostnader til mat for beboerne, og 100 kroner per person per døgn.
•15 årsverk

Regionsjef for Hero Norge, Bente Dalaker sier til Dagbladet at ingen for øyeblikket bor på Fagerli mottak, men at man skal bygge opp igjen mottaket.

- Vi jobber raskest mulig for å få plassene opp igjen, det er fokuset vi har nå.

Ifølge regnskapstall fra Hero, som Dagbladet har fått tilgang til, viser tall fra Fagerli mottak at de gikk i 52 000 kroner i overskudd i 2009.

FAGERLI: Politet og brannmannskaper i full beredskap etter bråket på Fagerli ventemottak som drives av Hero i Holter i Nannestad. Foto: Ole-Tommy Pedersen / Scanpix
FAGERLI: Politet og brannmannskaper i full beredskap etter bråket på Fagerli ventemottak som drives av Hero i Holter i Nannestad. Foto: Ole-Tommy Pedersen / Scanpix Vis mer