Så mye forurenser New York

Disse blå ballene viser det fysiske omfanget av 54 millioner tonn karbondioksid i storbyen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Animatører i selskapet Carbon Visuals har laget en video som viser det fysiske omfanget av 54 millioner tonn karbondioksid, som ble pumpet inn i New Yorks atmosfære i 2010.

I den animerte videoen spiller blå baller rollen som karbondioksid. Hver av ballene, som har en radius på ti meter, representerer ett tonn av luftforurensningen, som produseres i verdensmetropolen hvert år.

For å vise effekten av den enorme forurensningen har Carbon Visuals samlet all forurensningen som produseres i New York i løpet av et år i en eneste stor haug av blå baller.

Vil få fokus på global oppvarming Videoen viser ulike sekvenser av forurensningen, slik at en kan se hvor mye den utvikler seg i løpet av en time, en dag og over et helt år.

Målet med videoen er å få delegater på Doha Climate Change Conference til å sette fokus på tiltak i forhold til global oppvarming.

ÉN TIME: Så mye karbondioksid ble produsert i løpet av én time i New York i 2010.
ÉN TIME: Så mye karbondioksid ble produsert i løpet av én time i New York i 2010. Vis mer

Creative director i Carbon Visuals, Adam Nieman, mener videoen er nyttig for å forklare komplekse miljøstatistikker på en ny måte.

- Det får dem til å se vekk fra tallene, som ikke gir en egentlig følelse av realiteten, til faktisk å føle at det er virkelig. Det er veldig viktig når det kommer til karbondioksid, fordi det er en usynlig gass.

EN DAG: Etter en dag har «haugen» av karbondioksid vokst seg så stor.
EN DAG: Etter en dag har «haugen» av karbondioksid vokst seg så stor. Vis mer

Ifølge New Yorks offisielle statistikker viser data at forurensning fra bygninger stod for så mye som 75 prosent av storbyens 2010-utslipp. 21 prosent av det kommer fra kontorbygg alene.

Kattekunnskap Men Nieman er opptatt av å få fram at det ikke bare er «The Big Apple» som må handle, og peker også på andre storbyer, som London.

Han understreker også at videoen ikke er ment alarmerende, men heller informerende, og applauderer samtidig at New York, ifølge eksperter, skal klare å ha redusert sine utslipp med 30 prosent innen 2017.

ETT ÅR: I 2010 ble 54 millioner tonn karbondioksid produsert i New York, her illustrert av animerte baller.
ETT ÅR: I 2010 ble 54 millioner tonn karbondioksid produsert i New York, her illustrert av animerte baller. Vis mer

Og det er flere som jobber med å informere om miljøet på en visuell måte. I november ble litaueren Andrius Kirvela og hans partnere i Petpunk kåret til vinneren av The Minor Foundations konkurranse «Communication Climate Change Through Visuals».

Petpunks vinnervideoer handlet om små, søte, animerte kattunger, som gjør sitt for å forklare oss om de alvorlige konsekvensene av klimaendringer.

VIL VISE OMFANGET: Carbon Visuals, som står bak animasjonen, ønsker å vise fram realiteten av forurensningen.
VIL VISE OMFANGET: Carbon Visuals, som står bak animasjonen, ønsker å vise fram realiteten av forurensningen. Vis mer

Som følge av global oppvarming blir de små kattene blant annet rammet av hetebølger, flom, storm og tørke.