Så mye gjeld tåler du

Forbrukerøknomene ber deg stressteste øknomien for å unnslippe gjeldsfella.

BETAL NÅ: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl anbefaler folk å utnytte lavrentetida til å betale ekstra mye ned på lånet. Foto: Håkon Eikesdal
BETAL NÅ: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl anbefaler folk å utnytte lavrentetida til å betale ekstra mye ned på lånet. Foto: Håkon EikesdalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl ber spesielt de som nylig har tatt opp lån om å bekymre seg litt mer for eurokrisas innvirkining på norsk økonomi.

- I Norge opplever vi nå bare velstand sammenlignet med nabolandene våre, men ting kan skje, og det kan skje fort. Du har jo gjeld i 15-20 år, og så lenge vil vi ikke ha dagens rekordlave rente, sier Sandmæl.

Hun anbefaler folk å betale ned ekstra mye gjeld nå som renta er lav.
- De som først etablerer seg nå kan på sikt få problemer med for mye gjeld. De har ikke hatt samme mulighet til å spare seg opp en bøffer når boligprisene snur og renta blir høyere, sier Sandmæl.

Sandmæl ber også alle om å forbrede seg på tøffere tider ved å kjøre måtehold i personlig forbruk.

FORSIKTIG FORELDRE: Magne Gundersen er forbrukerøkonom i SpareBank 1 ber foreldre vær klar over risikoen ved å hjelpe barna sine ut på boligmarkedet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
FORSIKTIG FORELDRE: Magne Gundersen er forbrukerøkonom i SpareBank 1 ber foreldre vær klar over risikoen ved å hjelpe barna sine ut på boligmarkedet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- Får du først et svært høyt forbruk kan det bli problematisk når økonomien endrer seg. Gamle vaner er vonde å vende, advarer hun.

- Bare ved å smøre matpakke framfor å kjøpe lunsj kan en spare flere tusen i månenden, mener Sandmæl.

- Betal gjeld med feirepenger
Forbrukerøkonom i Nordea Christine Warloe vil gjøre folk oppmerksom på at de nå har en gylden mulighet til å betale mer på gjelden.
- Vi har nylig fått både feriepenger og skattepenger. Undersøkelser vi har gjort viser at 2 av 3 har betalt hele eller deler av ferien når feriepengene og eventuelt skattepenger kommer. Dermed er det mange som får mye til over, sier hun.
Warloe peker på at dagens skilsmissestatistikken bør være nok til at folk forbreder seg på at de muligen må kjøpe bolig på nytt.

- Med de boligprisene vi har i dag er det avgjørende å ikke ha lån til pipen hvis partene skal ha råd til å komme inn på boligmarkedet hver for seg.

- I tillegg er det flere og flere foreldre som ønsker å bidra til å hjelpe barna inn på boligmarkedet. Dette krever at man som foreldre har klart å nedbetale vesentlig på egne lån, sier Warloe. 

Foreldre med risiko
Mange frykter at dagens boligmarked og kravet om egenkapital vil skape et klasseskille. Unge med rike foreldre får hjelp til å komme seg inn på boligmarkedet, mens unge med foreldre med mindre inntekt står fast i leiemarkedet.

Forbrukerøkonom i Sparepank1 Magne Gundersen, også kjent fra TV-programmet Luksusfellen, mener frykten for klasseskillet er unødvendig.
- Etter min mening har klasseskillet alltid vært der, og vi ser derfor ikke noe nytt klasseskille nå. Det viktige er at unge jobber hardt for å skaffe seg egenkapital, selv om de ikke har foreldre som kan stille opp, sier Gundersen.

For nye gjeldsslaver som har fått hjelp av foreldrene sine til boliglånet er beskjeden fra Gundersen klar.

- Betal ut foreldrene dine først slik at de ikke løper større økonomisk risiko enn nødvendig. Hvis foreldrene har kausjonert for deg og stilt sin egen bolig som sikkerhet, risikerer de i verste fall at boligen deres blir tvangssolgt om du ikke betaler boliglånet som avtalt, advarer Gundersen.

UNNGÅ FRISTELSE: Forbrukerøkonom i Nordea Christine Warloe, råder folk til å bruke feriepengene på nedbetaling av lån.
 Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
UNNGÅ FRISTELSE: Forbrukerøkonom i Nordea Christine Warloe, råder folk til å bruke feriepengene på nedbetaling av lån. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer