Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Så mye har leiligheten din falt i verdi

Sjekk de nye tallene fra Norsk Eiendomsmeglerforbund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norges Eiendomsmeglerforbund presenterte i dag tallene for utviklingen i boligprisene i 2007.

Prisen på leiligheter har gåttt ned siden januar 2007. I snitt er de ned 2,5 prosent billigere enn de var i fjor på denne tiden. Boliger i OBOS-tilknyttede borettslag ble i januar i år solgt 2,6 prosent billigere enn i januar i fjor.

Prisene totalt for alle typer boliger har steget 0,3 prosent siden januar i fjor. Dette er den laveste 12-månedersveksten siden 2003.

Prisfall

Januar er alltid en travel måned for boligkjøperne. Prisene i januar i år er i snitt 3 prosent høyere enn de som ble solgt i desember. Men dette er den laveste januarøkningen som er målt siden 2003.

Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,4 prosent. (Se faktaboks om sesongkorrigering) Den underliggende pristrenden er negativ og den reelle prisutviklingen viser et fall, noe som gjør januar til den syvende måneden på rad med prisfall på det norske boligmarkedet.

Det er eneboliger som har den beste utviklingen. De steg med 3,9 prosent fra desember 2007. Siden januar i fjor har prisen på enebolig gått opp 5, 8 prosent. Prisen på rekkehus (delte boliger) steg med 2,6 prosent fra desember til januar, og var 4 prosent høyere enn i januar 2007. Leiligheter steg minst med 2,1 prosent fra desember, og prisene er altså 2, 5 prosent lavere enn januar i fjor.

- Vil fortsette å falle

Carsten O. Five i Dine Penger tror boligmarkedet vil fortsettte å falle utover året, men vil ikke spekulere i hvor mye.

BILLIGERE LEILIGHETER: Norges Eiendomsmeglerforbund la i dag fram oversikten over boligprisenes utvikling siden januar 2007. Foto: H�kon Mosvold Larsen / SCANPIX
BILLIGERE LEILIGHETER: Norges Eiendomsmeglerforbund la i dag fram oversikten over boligprisenes utvikling siden januar 2007. Foto: H�kon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

- Dette er ikke overraskende. Boligprisene har steget mye, så en reaksjon måtte komme. Det store antallet boliger som er på markedet virker også inn, men en fortsatt innflytting i pressområdene og et godt lønnsoppgjør vil virke mot nedgangen. I tillegg påvirkes vi av børsutviklingen internasjonalt. En fortsatt høy oljepris vil imidlertid begrense effekten av dette, sier han til Dagbladet.no.

Five tror imidlertid ikke vi står overfor et krakk.

- Da boligprisene falt mot 50 prosent i 1988, var vi i en helt annen situasjon. Oljeprisene var halverte, og både renten og arbeidsledigheten var høy. I dag har vi full sysselsetting, moderat rente og høye oljepriser, presiserer Five.

OBOS tror på oppgang

Fra desember i fjor til januar i år gikk OBOS-prisene opp 2,9 prosent, og antall solgte boliger økte i forhold til januar for et år siden.

- Prisoppgangen i januar er et tegn på at boligmarkedet er i ferd med å stabilisere seg og er en korreksjonen av prisnedgangen i månedene før jul. I januar har det igjen vært flere folk på visninger. Vi tror på en svak prisoppgang for 2008, sier konsernsjef Martin Mæland i OBOS i en pressemelding.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

image: Så mye har leiligheten din falt i verdi
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media