Så mye kaos kan han lage

Han er på vei ut, men USAs president Donald Trump kan fremdeles forårsake kaos i de 63 dagene han har igjen i Det hvite hus.

KAN BLI KAOS: President Donald Trump tapte årets valgkamp mot utfordrer Joe Biden. Men hvor mye kaos kan han skape, før han må forlate det hvite hus den 20. januar 2021? VIDEO: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I snart fire år har store deler av Europa og Vesten holdt pusten mens Donald Trump har sittet bak «Resolute»-skrivebordet i Det ovale kontor. Når Joe Biden flytter inn i Det hvite hus 20. januar 2021, kan diplomater over hele verden igjen ta et magedrag og slippe ut et lettelsens sukk.

Men USAs 45. president er like uberegnelig som han alltid har vært, og i ytterligere 63 dager har Trump fremdeles alle fullmakter presidentembetet fører med seg.

Det kan bety kaos, men - som den norske USA-kjenneren Anders Romarheim påpeker - ikke nødvendigvis mer enn verden allerede frykter.

- Gjennom hele Trumps presidentskap har jeg vært bekymret for hva slags kaos han vil lage internasjonalt. Jeg er fortsatt bekymret, men ikke så mye mer enn jeg har vent meg til i over 3,5 år, sier Romarheim, forsker ved Institutt for forsvarsstudier (FHS), en del av Forsvarets høgskole (FHS).

Tre Trump-grep

Allerede har det kommet tegn til at Trump vil, eller har villet, foreta en rekke politiske krumspring både nasjonalt og internasjonalt i tida han har igjen.

  • Mandag annonserte Trump-administrasjon at de - igjen - ønsker å åpne for oljeboring i et arktisk viltreservat i Alaska.
  • Mandag meldte CNN, og en rekke andre amerikanske medier, at Trump ønsker å hente hjem tusenvis av amerikanske soldater fra Afghanistan, Irak og Somalia før han går av.
  • Samme dag meldte New York Times at Trump hadde bedt sine rådgivere hvorvidt han hadde noen muligheter til å angripe Irans største atomanlegg i ukene som kommer.

Og overordnet har presidenten større anledning til å tvinge fram sin egen vilje utenfor USAs grenser, ifølge Hilmar Mjelde, USA-ekspert og forsker ved Norce forskningssenter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer