Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Så mye kommer Trumps Mexico-mur til å koste

145 milliarder kroner er prisen på Trumps mest omtalte valgløfte.

PROTOTYPER: Her står prototyper, som viser hvordan Trumps Mexico-mur kan komme til å bli seende ut. Foto: AP Photo / Elliott Spagat / NTB scanpix
PROTOTYPER: Her står prototyper, som viser hvordan Trumps Mexico-mur kan komme til å bli seende ut. Foto: AP Photo / Elliott Spagat / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trump-administrasjonen foreslår å bruke 145 milliarder kroner de neste ti årene på omfattende utvidelser av grensemuren mot Mexico.

145 milliarder kroner

Forslaget er presentert av den amerikanske toll- og grensekontrollen (CBP) etter at senatorer har spurt hva etaten kan gjøre for å sikre grensen, sier tjenestemenn, som ønsker å være anonyme. Forslaget er ikke offentliggjort ennå.

For 18 milliarder dollar – rundt 145 milliarder kroner etter dagens kurs – fordelt over ti år, kan CBP bygge over femti mil med gjerde og mur langs grensen til Mexico.

Når arbeidet er sluttført i 2027, vil 1.552 kilometer – over halvparten av grensen mot nabolandet i sør – være dekket. I tillegg ønsker CBP å bytte ut eller bygge ekstra gjerder langs 651 kilometer av grensen.

Tallene blir lagt fram samtidig som det forhandles i Senatet for å komme til enighet om budsjettet, som de må i løpet av januar for å unngå en såkalt «shutdown». Da trenger republikanerne støtte fra demokratene.

Et stridsspørsmål da er det såkalte DACA-programmet. Det gjorde det mulig for barn som ble tatt med ulovlig til USA før de var 16 år å få en toårig fornybar arbeidstillatelse.

Trump sa i september at han har planer om å avslutte DACA-programmet, men har gitt Kongressen tid fram til mars for å finne en god løsning for personene som er omfattet av programmet, som blir omtalte som «dreamers».

For å få til en løsning her skal Trump-administrasjonen både ønske seg finansiering av muren, men også andre tiltak for å begrense og kontrollere innvandring.

Uansett er de store summene Trump ønsker til muren, ikke noe demokratene er veldig interesserte i å gi ham. Den demokratiske senatoren Richard Durbin, sier til Wall Street Journal at budsjettforhandlingene fortsetter i Senatet, men at Det hvite hus undergraver arbeidet som blir gjort.

Sjokkerende

For, demokratene kan komme til å si nei til en budsjettavtale dersom det ikke ligger på bordet en løsning for dem som er omfattet av DACA-programmet.

- Det er sjokkerende at Det hvite hus vil undergrave måneder med tverrpolitiske anstrengelser ved å igjen legge hele sin ønskeliste med tøffe anti-immigrasjons-lover, pluss ytterligere 18 milliarder dollar til muren, på ryggen til disse unge menneskene, sier Durbin.

Men, ifølge Trump, gjør ikke demokratene noe for de unge immigrantene.

«Demokratene gjør ingenting for DACA. De er bare interessert i politikk. DACA-aktivister og latinamerikanerne vil ta Demokratene hardt, og vil «forelske seg» i republikanere og deres president. Vi bryr oss om resultater», tvitret Trump tirsdag.

President Donald Trump har siden tidlig i valgkampen lovet «en stor og vakker mur» mot Mexico, men har ikke kommet med mange detaljer om hvor, når og til hvilken pris den skal bygges.

I sommer kom Trump riktignok med et forslag til hvordan muren skal finansieres.

- Vi tenker å gjøre noe unikt. Vi snakker om den sørlige grensa, mye sol, mye varme. Vi tenker å bygge muren som en solcelle-mur, så den skaper energi og vil betale for seg selv, sa Trump.

- På denne måten vil Mexico måtte betale mindre penger, og det er ganske bra.

Mexico har stått fast på at landet ikke kommer til å betale for muren, slik Trump har krevd, og det er få som tviler på at regningen kommer til å ende hos amerikanske skattebetalere.

I august ba Trump Mexicos president, Enrique Peña Nieto, om å slutte å si at han ikke vil betale for grensemuren mellom de to landene.

- Vi bør begge si at vi vil finne ut av det. I motsetning til at du sier «vi vil ikke betale» og jeg sier «vi vil ikke betale, sa Trump under en telefonsamtale med Nieto.

Han truet så Peña Nieto med at han ikke ønsket å møte mexicanske utsendinger hvis ikke Peña Nieto slutter å si at Mexico ikke vil betale for muren. Men den mexicanske presidenten avslo.

Når det gjelder kostnadene for muren, har tallene variert.

Ulike kostnadsestimat

Under valgkampen opererte Trump med en kostnad på 12 milliarder dollar. En snau måned etter at han ble innsatt som USAs president leverte Sikkerhetsdepartementet i USA et kostnadsestimat. 21,6 milliarder dollar lød det på.

«Jeg leser at den store grensemuren vil koste mer enn myndighetene opprinnelig trodde, men jeg har ikke blitt involvert i designet eller forhandlingene ennå. Når jeg gjør det, så vil prisen, akkurat som den gjorde med F-35 jagerflyprogrammet eller Air Force One-programmet, gå markant ned», tvitret Trump da tallene ble kjent.

Og foreløpig lyder altså fasiten på 18 milliarder dollar. Litt mindre enn Sikkerhetsdepartementets anslag, men en del høyere enn Trumps valgkamptall.

(Dagbladet/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!