Så mye koster egentlig kongehuset. Se de skjulte utgiftene

Det norske monarkiet koster mye mer enn tidligere kjent.

ÅPNER STORTINGET: Staten holder hemmelig hva de totale utgiftene til monarkiet er. Stortinget gir ingen samlet oversikt med en sluttsum.  Her leser kong Harald trontalen under åpningen av det 156. Stortinget, flankert av dronning Sonja og kronprins Haakon. Foto: MORTEN HOLM / SCANPIX
ÅPNER STORTINGET: Staten holder hemmelig hva de totale utgiftene til monarkiet er. Stortinget gir ingen samlet oversikt med en sluttsum. Her leser kong Harald trontalen under åpningen av det 156. Stortinget, flankert av dronning Sonja og kronprins Haakon. Foto: MORTEN HOLM / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De siste årene har debatten om kongelig luksusforbruk og dyre oppussinger dukket opp jevnlig. Privatskole for tronarvingen, kjolesponsing og sommerens luksusyacht-ferie, har også vakt oppsikt. Også kostnadene for det norske monarkiet har blitt diskutert.

Men hvor mye koster monarkiet egentlig skattebetalerne? Og hvor går pengene?

Dagbladets undersøkelser viser nå at tallene i den offentlige debatten er altfor lave og at utgiftene øker på alle områder.I utgangspunktet er hele kongehuset finansiert over statsbudsjettet. Kongen er selv referert til over 50 ganger i ulike dokumenter i statsbudsjettet, både som mottaker av statlige midler og i kraft av å være Norges statsoverhode.

Men ikke noe sted i det vedtatte statsbudsjettet er det oppsummert hvor mye kongen og monarkiet koster norske skattebetalere årlig.

Under punktet «Det kongelige hus», oppgis overføringene til å være 232 millioner kroner. I tillegg har Dagbladet funnet 117 millioner kroner fordelt på andre budsjettposter. Men regninga for monarkiet er mye større.

Dagbladets undersøkelser viser at store hemmeligholdte utgifter bringer den årlige prislappen opp på minst 460 millioner kroner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer