Presidentvalget i USA:

Så mye løy Hillary Clinton og Donald Trump under debatten

Amerikanske medier kåret Hillary Clinton til debatt-vinneren, men hvem av kandidatene sitter igjen med ordene i behold?

- JEG SKAL BEVARE SPENNINGEN: Trump har den siste tida kommet med en rekke anklager om valgjuks. Dette svarte han da han ble spurt om han vil godta valgresultatet under nattas presidentdebatt. Video: CNN / Trym Mogen, Dagbladet Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Å ettergå påstandene som presidentkandidatene lirer av seg under TV-debattene, har blitt en rutinemessig øvelse for amerikanske medier på lik linje med å kåre debattvinneren.

Nattas debatt mellom Demokratenes Hillary Clinton og Republikanernes Donald Trump, var intet unntak.

Og under debatten, som var den tredje og siste før valget 8. november, var det mye å ta tak i, ifølge det anerkjente politiske nettstedet Politifact.

Trump med «pants on fire»

Ideelt sett vurderer de påstandene de går etter i sømmene på en skala som går fra «true», altså sant, til «pants on fire», altså løgn, løgn og atter løgn.

SJOKKERT: Donald Trump klarte å sjokkere Hillary Clinton, selv i den siste debatten. Video: CNN Vis mer

To påstander Donald Trump kom med, fikk bunnkarakteren «pants on fire» fra Politifact:

  1. Trump hevdet at seks milliarder dollar hadde sporløst forsvunnet, kanskje til og med blitt stjålet, fra det amerikanske utenriksdepartementet mens Hillary Clinton var utenriksminister.
  2. Trump hevdet at «millioner av mennesker» som har registrert seg som velgere, ikke burde ha vært i stand til å registrere seg som velgere - altså velgersvindel.

I alt ettergikk Politifact 38 påstander kandidatene kom med under debatten: 20 fra Trump, og 18 fra Clinton.

Av 20 Trump-påstander ble 12 av dem karakterisert som enten uriktige, delvis uriktige eller fikk merkelappen «pants on fire».

Av de 18 Clinton-påstandene Politifact gikk gjennom, ble ingen av dem karakterisert som enten uriktige eller delvis uriktige. Ingen av påstandene hennes fikk heller merkelappen «pants on fire». Flere av påstandene som ble karakterisert som riktige eller delvis riktige, måtte imidlertid nyanseres for å få et godkjentstempel.

Storavis om Trump-påstand: «Latterlig»

Også The Washington Post har gått en rekke påstander ytret under debatten i sømmene. De har gått gjennom 24 påstander - 16 fra Trump og åtte fra Clinton.

Av 16 Trump-påstander ble hele 13 av dem karakterisert som uriktig eller delvis uriktig. To av påstandene de har gått gjennom har fått godkjentstempel, og den siste påstanden har de ikke tatt stilling til.

Én Trump-påstand kaller avisa regelrett for «latterlig»: nemlig at NATO-medlemmer begynte å betale mer til militæralliansen - «helt plutselig», som Trump sa - etter at han begynte å stille spørsmålstegn ved at enkelte medlemsstater ikke brukte nok penger på forsvarsmakt.

Én strykkarakter til Clinton

Men i The Washington Posts gjennomgang, får også en Clinton-påstand stryk.

Av åtte Clinton-påstander avisa har gått gjennom, er seks av dem riktig eller delvis riktig, mens én av påstandene er uriktig eller delvis uriktig. Den siste påstanden tar ikke avisa skikkelig stilling til.

KLARER IKKE MER: Donald Trump hamrer løs på Hillary Clinton og sier at Putin har «utmanøvrert» henne gjentatte ganger. Da klarer ikke Hillary å holde maska lenger. Video CNN Vis mer

Den uriktige påstanden Clinton kom med under debatten, var at hun med sin plan for økonomien i USA, ikke kom til å øke landets store statsgjeld med et øre.

Uavhengig av hva Clinton gjør, kommer imidlertid statsgjelden til å øke, skriver The Washington Post. Hvor mye den i teorien ville ha økt med Clintons økonomiplan er imidlertid ikke sikkert, for demokratens skatteplan har ikke blitt offentliggjort ennå, skriver avisa videre.

Trump-påstander

Under følger en rekke påstander fra begge kandidatene som Politifact og The Washington Post har tatt stilling til var riktige eller uriktige.

Trump-påstand: «Ansatte i grensepatruljen - 16 500 av dem - og ICE (Immigration and Customs Enforcement), ga meg deres støtte i forrige uke. Det er første gang de har støttet en kandidat».

Fasit: Uriktig. ICE, immigrasjons- og toll-byrået i USA, er et statlig byrå og støtter per definisjon ingen kandidat. Trump har imidlertid fått støtte av fagforeningen til ICE-ansatte, ifølge The Washington Post.

Trump-påstand: «Hillary Clinton ønsket muren. Hillary Clinton kjempet for muren rundt 2006. Nå får hun aldri gjort noe så det er helt naturlig at muren ikke ble bygget, men Hillary Clinton ønsket den.

«TØFF»: Donald Trump sier her at USA og Irak tar Mosul tilbake fra IS fordi Hillary Clinton skal virke tøff i valgkampen. Video: CNN Vis mer

Fasit: Delvis uriktig. Grensemuren mot Mexico har vært Trumps fanesak under valgkampen, men langs deler av den meksikanske grensa er det allerede et grensegjerde. Clinton stemte for å sette opp dette gjerde i 2006, ifølge avisa. Politifact kaller imidlertid påstanden delvis riktig.

Trump-påstand: «Hun tar inn titusenvis av syriske flytkninger, som i mange tilfeller sannsynligvis - ikke sannsynligvis, som i mange tilfeller definitivt er IS-sympatisører. Og nå har vi dem i landet vårt».

Fasit: Uriktig. Donald Trump har ingen beviser for påstanden, ifølge The Washington Post. USA tok heller ikke i mot titusenvis av syriske flyktninger i 2016, men 13 000.

Trump-påstand: «[Helse]forsikringspremiene øker med 60 prosent, 70 prosent, 80 prosent. Neste år kommer de til å øke med over 100 prosent».

SPYDIG: Helt ute av det blå kommer det en ganske frekk kommentar fra Donald Trump til Hillary Clinton: «For en ekkel kvinne»  Video: CNN Vis mer Vis mer

Fasit: Delvis riktig. Donald Trump snakket her om helseforsikringspremiene knyttet til det såkalte «Obamacare», Barack Obamas helsereform som gjør det påbudt å tegne helseforsikring, og forbudt for forsikringsselskapene å nekte kronisk syke personer helseforsikring. Noen forsikringsavtaler har hatt en prisøkning Trump snakker om, men ikke flertallet, ifølge Politifact.

Trump-påstand: «Hun vil ta i mot 550 prosent flere folk (flyktninger, journ. anm.) enn Barack Obama».

Fasit: Riktig. Hillary Clinton har foreslått å ta i mot 65 000 flyktninger. Barack Obama støttet et forslag som ville ta i mot 10 000. Økningen er på 550 prosent, ifølge Politifact.

HER BLIR TRUMP AVVIST: Under et valgmøte i Wisconsin fikk Donald Trump besøk av ei liten jente på scenen Han skulle gi henne et lite kyss på kinnet, men det var ikke hun så interessert i. Video: CNN Vis mer