Så mye luft betaler vi for

Potetgull- og godteposene ser gjerne bugnende og fristende ut i butikkhyllene. Men sannheten er en annen.

AVSLØRT AV RØNTGEN: Mange av varene i butikkhyllene har mindre i seg en vi blir forledet til å tro. Foto: Nina Hansen/Radiografutdanninga ved Høgskolen i Oslo
AVSLØRT AV RØNTGEN: Mange av varene i butikkhyllene har mindre i seg en vi blir forledet til å tro. Foto: Nina Hansen/Radiografutdanninga ved Høgskolen i Oslo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I kveld på TV2 serverer forbrukermagasinet TV2 hjelper deg sannheten om hva som skjuler seg bak emballasjen for en rekke produkter som potetgull, godterier, vaskemidler og babygrøt.

Tv-programmet har i samarbeid med radiografutdanninga ved Høgskolen i Oslo tatt røntgen av produktene, og resultatene taler for seg: Flere av produktene viste seg bare å være halvfulle bak emballasjen. Resten er luft.

TV2 hjelper deg trekker fram potetgull fra Kims og lakris fra Brynild som to produkter med emballasje av det svært luftige slaget.

«Fredagskos» Kims har skrevet «en pose full av fredagskos» på potetgullposene sine, men sannheten er at posene er omtrent halvfulle.

- Når potetchips produseres behandler vi chipsen så skånsomt som mulig for å unngå at den knuses. Ved pakketidspunktet fylles posen tilnærmet 85-90 prosent. Ved pakking av chipsposene i esker og ikke minst under transport helt frem til butikk vil innholdet i posene «ristes», chipsflakene legger seg mer sammen og fyllgraden i posen vil synke, sier Ann-Beth Freuchen, administrerende direktør i Kims til TV2 hjelper deg.

Gunstein Instefjord, fagdirektør for mat og handel i Forbrukerrådet, ser at potetgull trenger luft for holdbarhet og beskyttelse, men hadde likevel ventet bedre enn det røntgenbildene viser.

Innrømmer Brynilds Supermix Lakris utmerker seg også i undersøkelsen med mye luft og lite innhold.

NEI, JAGGU! Røntgen avslører hvor liteb det faktisk er i lakrisposen (t.v) og i potetgullposen (t.h). Foto: Radiografutdanninga ved Høgskolen i Oslo.
NEI, JAGGU! Røntgen avslører hvor liteb det faktisk er i lakrisposen (t.v) og i potetgullposen (t.h). Foto: Radiografutdanninga ved Høgskolen i Oslo. Vis mer

- Brynild har vært de som har gått foran med et godt eksempel, men dette ser jo veldig ille ut på bildet. Her ser det ut som en har gjort emballasjen større enn det som strengt tatt er nødvendig, for å synliggjøre produktet i butikkhylla, sier Gunstein Instefjord til TV 2 hjelper deg.

Brynild tar kritikken på alvor.

- Vi vurderer flere faktorer før vi bestemmer størrelsen på et produkt som Supermix Lakris. Produktet skal kommunisere godt overfor forbruker, miljøhensyn, størrelsen på sammenlignbare produkter, tilpasning til forbrukerens brukssituasjon med mer. Vi må nok innrømme at vår vurdering av disse faktorene har medført til at mengden luft i Supermix Lakris er blitt noe høy, sier Karsten F. Hansen, administrerende direktør i Brynild Gruppen.

Brynild vil nå vurdere om de skal gjøre noe med den luftige lakrisposen.

Flere av produktene tv-programmet tok røntgen av viste seg å bare være omtrent halvfulle. Dette gjelder blant annet babygrøt og frokostblanding. Det var stor forskjell på innholdet i sammenlignbare produkter, selv om emballasjen var omtrent like stor.

NAM, NAM: Lakrisposen ser stor og fristende ut.
NAM, NAM: Lakrisposen ser stor og fristende ut. Vis mer

Forbrukerrådet mener bransjen bør kunne fylle opp emballasjen bedre eller gjøre emballasjen mindre.

- Uheldig -Bransjen må ta et samfunnsansvar. Hvis du tar alt som selges av dagligvarer i Norge, og klarer å redusere lufta med bare 10 prosent, så betyr det faktisk 10.000 færre trailere på norske veier. Her er det mye å hente miljømessig. I tillegg er det jo sånn at forbrukere ikke liker å føle seg lurt, sier Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

Miljørådgiver Brita Haneberg i Grønn Hverdag mener enkelte produsenter bør skjerpe seg.

- Unødvendig innhold av luft er uheldig. Det tar større plass, og det blir mer som skal fraktes. Dette har helt klart en miljøkostnad. Vi hadde helst sett at produsentene ble flinkere til å ha bare nødvendig mengde luft i emballasjen, sier Brita Haneberg til Dagbladet.

MEN, MEN: Se så lite det faktisk er i lakrisposen.
MEN, MEN: Se så lite det faktisk er i lakrisposen. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer