Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Så mye må du betale

Skatter og avgifter øker med 12 milliarder. Enslige med ett barn og par uten barn er skatte-vinnerne. Sjekk om du tjener eller taper på Stoltenbergs statsbudsjett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se video i Realplayer


» Se budsjett-videoen

Forslaget til neste års statsbudsjett er gledelig lesing for de lavtlønnede, mens de med høy lønn får mer skatt. I tillegg vil en del tjenester som før var momsfrie bli dyrere. I sum gir de nye skatteendringene 12 milliarder mer i statskassen.

Mer skatt til barneforeldre

TAR FRA DE RIKE

Tjener du under 450 000 kroner i året, får du gjennomsnittlig 3700 kroner mindre i skatt.

Tjener du fra 450 - 600 000 kroner, får du gjennomsnittlig 2400 kroner mer i skatt.

Tjener du over dette, blir skatteskjerpelsen på 21 500 kroner, ifølge Finansdepartementet.

Generelt rammer skatteendringene de med barn, mens de uten får mindre skjerpelser og større reduksjoner avhengig av hvilken lønnsgruppe de tilhører.

De som tjener under 450 000 kroner vil i gjennomsnitt få en skattelettelse på omlag 3 600 kroner, men det er mange forbehold, og det er ikke sikkert at du vil se noe til denne skatteletten. For eksempel er forskjellen stor for familier med og uten barn.

En familie med to barn som i dag tjener 200 000 kroner til sammen vil få en skatteskjerpelse på hele 1 167 kroner. En familie uten barn i samme inntektsgruppe slipper unna med bare 18 kroner mer i skatt.

I tillegg vil en enslig person med en inntekt over 500 000 kroner få 636 kroner i skattelette, mens en tobarns-familie med en samlet inntekt over 500 000 får bare 98 kroner i skattelette.

Skatt på aksjeutbytte blir 14 prosent - mot null i dag.

Dyrere buss og overnatting

DYRERE BUSS

Busselskapene slipper i dag moms. En ny momssats på 12 prosent, gjør at billettprisene trolig øker.

I dag tar Oslo Sporveier 20 kroner for en enkeltreise. Nyprisen blir kanskje 21 kroner?

Hvis regjeringen får det som de vil, kommer en rekke tjenester til å bli dyrere til neste år som en følge av omlegging i momsloven. Salg og kjøp av boliger vil bli dyrere ettersom boligmegling fra neste år vil bli momspliktig.

Også advokattjenester, vakttjenester og inkasso vil bli dyrere som en følge av momsomleggingen. Disse tjeneste vil bli tillagt full moms, men en rekke andre tjenester vil bli pålagt redusert moms. Dette rammer først og fremst reiselivsnæringen som må betale 12 prosent moms hvis Stoltenberg for budsjettet godkjent.

Bussbilletten vil bli dyrere, det samme vil båttrafikk og annen persontrafikk. Overnattingstjenester er også foreslått momspliktig.

Billig mat og sprit.

Regjeringa vil sette ned prisen på kjøtt og brennevin.

BILLIGERE BRENNEVIN

Spritavgifta blir 17,5 prosent lavere.

Avgiftene på øl, vin og hetvin blir uforandra.

Momsen på kjøtt vil gå ned til 18 prosent fra dagens 23 prosent - noe som medfører en nedgang på om lag syv kroner per kilo kjøttdeig.

Prisen på sprit vil gå ned med 17,5 prosent. Hvis Stoltenberg får medhold vil en helflaske vodka som i dag koster 300 kroner gå ned med i overkant av 52 kroner.

Bil dyrere og billigere

Regjeringen foreslår å sette ned prisen på drivstoff med 50 øre fra årsskiftet. I tillegg vil regjeringen sette ned prisen ytterligere fra 1. juli. Da med 32 øre. Når momsen regnes med, gir dette en nedgang på rundt en krone per liter bensin.

Det betyr at en billist som kjører 15 000 kilometer i året, vil spare om lag 1500 kroner. Dessverre for billistene blir mye av dette spist opp av økte avgifter. Årsavgiften vil gå opp fra 2005 kroner, til 2265 kroner.

Importavgiften øker så mye at en bil til 250 000 kroner fra neste år vil koste deg 252 500.

Dyrere strøm

Avgiftene på energibruk vil øke relativt kraftig. I 2000 økte avgiftene på en kilowattime med 2,5 øre. Nå vil regjeringen øke avgiften med ytterligere 1,5 øre. Fyringsolje vil også bli dyrere ifølge regjeringen. Prisen vil stige med hele 11,2 øre per liter fyringsolje. Passasjertransport til havs blir unntatt fyringsoljeavgiften.

En gjennomsnittsfamilie som bor i enebolig, bruker rundt 20 000 kWh i året. En økning på 1,5 øre per kilowattime utgjør 300 kroner i året.