Fremskrittspartiet bestilte kriminalitetstall fra SSB:

Så mye mer kriminalitet begår innvandrere:
- Fader, jeg er sint!

Ikke-vestlige innvandrere er overrepresentert i 65 av 80 kriminalitetskategorier, viser statistikk Frp har bestilt. Varaordfører Kamzy Gunaratnam er kraftig provosert og advarer mot gruppetenkning.

INSPIRERT: Frp-nestleder og eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug og innvandringspolitisk talsperson Jon Helgheim (Frp) var i vår på besøk i København for å søke kunnskap om innvandring og integrering. De besøkte også Danmarks Statistik, som utarbeider en nøyaktig kriminalitetsstatistikk basert på landbakgrunn. Nå har Frp fått de samme tallene fra SSB. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
INSPIRERT: Frp-nestleder og eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug og innvandringspolitisk talsperson Jon Helgheim (Frp) var i vår på besøk i København for å søke kunnskap om innvandring og integrering. De besøkte også Danmarks Statistik, som utarbeider en nøyaktig kriminalitetsstatistikk basert på landbakgrunn. Nå har Frp fått de samme tallene fra SSB. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har visst at innvandrere er overrepresentert i denne statistikken, men ikke så mye. Hvis vi bruker de ukorrigerte tallene, som sier noe om de direkte konsekvensene, siktes for eksempel afghanere og somaliere nesten fem ganger så ofte for vold og mishandling som nordmenn. Korrigert for alder og kjønn er overrepresentasjonen nesten tregangeren, sier innvandringspolitisk talsperson Jon Helgheim i Fremskrittspartiet, som er nøye med å legge til følgende:

- Innvandrere flest er ikke kriminelle, men når innvandrerbefolkningen er overrepresentert i nesten alle krim-kategorier, så er det et problem vi må våge å snakke om.

Kamp mot SSB

Frp har i flere år etterlyst detaljert statistikk over kriminalitet begått av innvandrere og barn av innvandrere, som til sammen utgjør det SSB regner som innvandrerbefolkningen.

I 2015 bestilte partiet statistikk fra SSB, men byrået sa nei til å utarbeide kriminalitetsstatistikk basert på innvandreres opprinnelsesland.

- Vi publiserer bare tall for statsborgerskap. Å oppdatere den gamle statistikken med nye tall vil kreve et stort arbeid fra vår side, sa daværende SSB-direktør Christine Meyer til NRK.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer