Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Så mye sparer du egentlig på «Svenske-Prius»

Toyota Norge tvilte på prisforskjellen som ble gjengitt i Dagbladet og testkjøpte selv en Prius i Sverige.

SPARER TITUSENER PÅ BILKJØP I SVERIGE:  Nils Linna og Tom Markus fra Langesund reiste på harrytur til Sverige for å kjøpe seg ny bil. De sparer mye på bilkjøpet, men ikke fullt så mye som Dagbladet meldte i en tidligere artikkel.

FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET
SPARER TITUSENER PÅ BILKJØP I SVERIGE: Nils Linna og Tom Markus fra Langesund reiste på harrytur til Sverige for å kjøpe seg ny bil. De sparer mye på bilkjøpet, men ikke fullt så mye som Dagbladet meldte i en tidligere artikkel. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Dagbladet meldte 8. november at det var 42 000 kroner å spare på Toyota Prius i Sverige. Det var feil. Det kan være veldig mye å spare på å kjøpe bil i Sverige, nå som den svenske krona er så svak. Men for det konkrete eksemplet vi omtalte er det riktige tallet på prisforskjellen 29 000 kroner.

Årsaken til feilen i Dagbladets forrige artikkel om saken var at to ulike Prius-versjoner hadde blitt forvekslet, og påvirket utregningen i svensk favør. Toyota Norge påpekte overfor Dagbladet at noe måtte være feil, og vi har gått opp regnestykket på nytt. Her følger de riktige dataene og tallene:

Langesund-karene Nils Linna og Tom Markus har begge kjøpt seg en Toyota Prius i Strømstad. Modellen Premium ble førstevalget for de to - og ikke Executive, som vi skrev i den forrige artikkelen. Den beste prisen de to kunne få fra lokal forhandler i Norge var på 362 000 kroner, inkludert tre servicer, metallic lakk, vinterhjul på alufelg og medregnet en rabatt fra forhandleren på 12 000 kroner.

Prisen karene må betale for tilsvarende bil og utstyrsnivå fra Sverige, ferdig med norske skilter, blir 333 000 kroner, regnet ut fra dagens kurs på 0,82 for den svenske krona. Service er da ikke inkludert.

De to nordmennene sparer dermed om lag 29 000 norske kroner hver på å kjøpe bilen i Sverige, sammenliknet med det beste tilbudet de fikk fra lokal forhandler i Norge.

Men i tillegg kommer da fradrag for kostnader med service. Ifølge salgssjef Martin Karlsson hos Bertils Bil utgjør prisen for de tre første servicene normalt ca 5000 kroner i Strømstad. Linna og Markus har imidlertid fått et tilbud  på de to første servicene for til sammen 2000 kroner, og prisene varierer en del mellom ulike verksted.

Gjorde testkjøp
Toyota Norge hadde vanskelig for å tro på prisforskjellen Dagbladet omtalte 8. november, og bestemte seg for å foreta et testkjøp hos forhandleren de to nordmennene hadde brukt, Bertils Bil i Strømstad. De fikk omtrent på krona samme tilbud som Linna og Markus, og endte med en pris på 333 265 norske kroner for en fullt utstyrt Toyota Prius Premium, inkludert norske avgifter.

Informasjonssjef Espen Olsen i Toyota Norge mener at prisforskjellen er mindre enn den kan se ut til, hvis man også tar hensyn til service-kostnadene.

- Det skal være mulig å få kjøpt bilen uten service inkludert også hos norske forhandlere, og da til en lavere pris. Kostnaden av de tre første servicene anslår vi til å være ca 8000 kroner, sier Olsen.

Skulle forhandlere gå med på å trekke fra service-kostnader, og samtidig opprettholde rabatten de to Langesund-karene ble tilbudt, ville i så fall prisforskjellen blitt på bare 21 000 kroner. Tom Markus opplyser imidlertid overfor Dagbladet at han og Linna aldri fikk noe tilbud i Norge om å få trekke fra servicekostnader på prisen, selv om de oppga tilbudet de hadde fått i Sverige.

• PS. Dagbladet fant besparelser fra 30 000 til 42 000 også for tre andre biler i den omtalte artikkelen. De kan du lese om her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media