Så mye tåler rørene etter en snau time med regn

Klimaforsker: - Glad det ikke er mitt ansvar å planlegge nye veier og jernbane.

 TO FOTGJENGERE OG EN BIL:  Jernbaneundergangen ved Nyland holdeplass på Grorud klikka 14.45 mandag. Foto: Bjørn Olav Sundfær.
TO FOTGJENGERE OG EN BIL: Jernbaneundergangen ved Nyland holdeplass på Grorud klikka 14.45 mandag. Foto: Bjørn Olav Sundfær.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klimaekspert og seniorforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt vet hva han ville lagt ekstra vekt på hvis han skulle bygd nytt hus i dag.

- Jeg ville tenkt «oversvømmelse» og lagt ekstra jobb i å planlegge hvordan jeg skulle få ledet bort store mengder overflatevann fra tomta.

- Det er ikke noe som tyder på at vil bli slutt på slik sjokkbyger som kom over Oslo-området mandag. Vanlig drenering og tomtegrunn greier ikke å ta unna så store vannmengder på kort tid, sier seniorforskeren til Dagbladet.

Nærmere 20 millimeter regn traff bakken på under en time mandag ettermiddag. Ledningsnettet under gater og kjellere greide ikke å holde unna.

Har sjekket 55 år I slutten av september kommer en stor forskningsrapport som Meteorologisk institutt, Norges Geotekniske Institutt (NGI) og Cicero (Senter for klimaforskning) har utført i samarbeid med Jernbaneverket og Statens vegvesen.

Prosjektet har gått under navnet Infrarisk, og konklusjonen kommer til å svare til arbeidstittelen: ja, mønster og hyppighet av ekstremvær ER en risiko for veier, jernbanelinjer og annen infrastruktur.

Hygen og hans forskningskolleger har fingransket meteorologisk statistikk i 55 år fra 1957 til 2012.

- Tendensen er klar gjennom perioden: slik brå og kraftig nedbør har økt og vil øke. Materialet er såkalt statistisk signifikant, sier Hygen.

- Hva vil det bety for bygging av vei og jernbane framover ?

- Jeg er glad det ikke er mitt ansvar. Men det vil påvirke hele planfasen og dimensjonering.

Ny FN-rapport I høst kommer også de første oppdaterte tallene fra FNs klimapanel (IPCC) om blant annet ekstremvær.

- Lekkasjene som har kommet om ny kunnskap om global oppvarming, peker mot en tung menneskelig faktor, sier Hans Olav Hygen.

Tidligere har klimaforskeren forklart konsekvensene av global oppvarming slik:

- Når temperaturen blir høyere, blir mer vann til vanndamp, som stiger opp i skyene og blir til regn. Andre steder i verden fører det til endringer i vinden og nye tørre områder.

 - OVERSVØMMELSE:  Det er det første ordet klimaforsker Hans Olav Hygen ville tenkt dersom han skulle bygd nytt hus i dag. ARKIVFOTO: JEANETTE LANDFALD/DAGBLADET.
- OVERSVØMMELSE: Det er det første ordet klimaforsker Hans Olav Hygen ville tenkt dersom han skulle bygd nytt hus i dag. ARKIVFOTO: JEANETTE LANDFALD/DAGBLADET. Vis mer