<strong>MØTTES TIL DEBATT:</strong> Sofie Hexeberg, Christian Drevon og Fedon Lindberg møttes i forrige uke til debatt på Litteraturhuset om lavkarbo. Tallene fra skattelistene viser at Drevon er den av dem som tjente best i 2010. Foto: Jacques Hvistendahl
MØTTES TIL DEBATT: Sofie Hexeberg, Christian Drevon og Fedon Lindberg møttes i forrige uke til debatt på Litteraturhuset om lavkarbo. Tallene fra skattelistene viser at Drevon er den av dem som tjente best i 2010. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Så mye tjener de på helserådene

Lavkarbo-bølgen gir penger i kassa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lavkarbo-debatten går som aldri før, og. Vi har sett nærmere på hva lavkarbo-profilene, og de som argumenterer mot dem i debattene, tjente i 2010.

Øverst på inntektslista over lavkarbo-profilene finner vi Erik Hexeberg, som startet Dr. Hexebergs klinikk sammen med kona, lavkarbo-forfatter Sofie Hexeberg, i 2010. Erik Hexeberg står oppført med en inntekt på 2,2 millioner kroner i 2010, mot 1,3 millioner i 2009.

Bestselgende forfatter
Sofie Hexeberg har gitt ut tre bestselgende bøker om lavkarbo, en i 2010 og to i 2011. «Frisk med lavkarbo - 100 oppskrifter» ligger nå på topp på Boklista for generell litteratur. Inntektene fra bøkene i 2011 er ikke med på siste ligning, men Hexeberg kan likevel notere seg et solid lønnshopp fra 365 000 i 2009 til 820 000 i 2010.

Hennes medforfatter på denne boka, Gunn-Karin Sakariassen, har ikke fått med noe av inntektene for salget på ligningen for 2010.

Fedon Lindberg, som startet debatten om mindre karbohydrater i kostholdet tidlig på 2000-tallet, står i år oppført med en formue på nesten 4,1 million - mot null i formue i fjor. Inntekten hans har bare økt noe, til rundt 550 000 kroner. Lindberg driver dr. Fedon Lindbergs klinikk i flere norske byer.

Forlagssjef i null Lavkarbo-gründeren Thor Foseid har nylig startet butikker med lavkarbo-varer flere steder i landet, som blant annet ble omtalt i Finansavisen (ikke på nett). Foseid har i flere år drevet med salg av lavkarbo-mat, og har også gitt ut en bok om lavkarbo. Han står oppført med en inntekt på 1,4 millioner i 2010.

I Norge er mange av «Low carb high fat»-bestselgerbøkene skrevet av svenske forfattere. Her i landet er det forlaget Lille Måne som utgir mange av de svenske bøkene, blant dem Annika Dahlqvists «Matglede med lavkarbo» og Andreas Eenfeldts «Matrevolusjonen».

 Men det er ikke synlig i skattelistene at Lille Måne-sjef Jan Mesicek har tjent godt på bøkene; han står oppført med null kroner i inntekt, men har betalt rundt 44 000 kroner i skatt i fjor.

Ikke bare lavkarbo-inntekter
Blant de som ikke sverger til lavkarbo, tjente Jeanette Roede, leder for kursbedriften Grete Roede, godt i fjor. Hun hadde ifølge ligningstallene en inntekt på 1,9 millioner kroner, og en formue på rundt 14 millioner. I fjor sto hun oppført uten formue.

Vi har også tatt med ligningstallene for noen av de profilerte professorene og ernæringsfysiologene som ofte uttaler seg i mediene. Blant dem er det Christian Drevon, professor i ernæring ved Universitetet i Oslo og ekspert i VGs vektklubb, som er oppført med høyest inntekt i fjor - 1,4 millioner kroner.

Ikke like fett for trenerne
Blant treningsguruene troner trimdronning Kari Jaquesson øverst på lista.

Jaquesson tjente bare halvparten så mye i 2010 som i 2009, men andre profilerte treningsguruer nærmer seg likevel ikke hennes inntekt. Yngvar Andersen, trener kjent fra Puls på NRK, står bare oppført med en inntekt på rett under 300 000 kroner i fjor.

Skattelistene 2010

I dag kommer skattelistene. Selv om det ikke i år vil være mulig å søke på navn, vil Dagbladet vil gi deg en omfattende dekning: Hvem tjener mest og hvem skatter minst?

I tillegg vil flere eksperter svare deg på de spørsmålene du har i flere nettmøter utover hele dagen. Skattebetalerforeningen, Skatteetaten, Norsk Presseforbund og Dagbladets egen økonomiekspert, Hallgeir Kvadsheim, stiller til nettmøter i dag fra klokka 12.

På Skatteetatens egne nettsider er det mulig å søke i skattelistene. Søket krever innlogging.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer