Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Så mye tjener vi

Nær hver tiende husstand har millioninntekt. Sjekk din gruppe her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norsk økonomi går så det griner, noe som har gitt seg utslag i rekordhøye inntekter blant husstandene de siste årene.

Blant par med voksne barn hadde nær en tredel millioninntekt før skatt i 2006, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). For par med barn mellom seks og 17 år hadde hver femte millioninntekt.

Hele 8 prosent av alle norske husstander hadde en inntekt på en million kroner eller mer samme år.

- Et folk med mye penger

Seniorrådgiver Gisle Høyland i Norsk Familieøkonomi er overrasket over at så mange husstander tipper over millionen i inntekt.

- Det var flere enn jeg hadde forventet. Det sier litt om at Norge begynner å bli et samfunn av folk med mye penger. Det ser vi også i forbruket og kredittveksten. Jo mer inntekt - jo mer låner du og bruker du, sier Høiland til Dagbladet.no.

Ifølge Høiland merker også Norsk Familieøkonomi at folk ikke er like opptatt av å spare penger, som de var for noen år siden.

- Folk har mer fokus på forbruk enn på sparing.

ÅTTE PROSENT OVER MILLIONEN: Stadig flere husstander med millioninntekter, samt økt fokus på forbruk, gir oss en økende bruk- og kastmentalitet, mener Gisle Høiland i Norsk Familieøkonomi. Arkivfoto: Scanpix
ÅTTE PROSENT OVER MILLIONEN: Stadig flere husstander med millioninntekter, samt økt fokus på forbruk, gir oss en økende bruk- og kastmentalitet, mener Gisle Høiland i Norsk Familieøkonomi. Arkivfoto: Scanpix Vis mer

Økte inntekter og lave renter, kombinert med billigere forbruksvarer fra østen, gjør at folk har mer å rutte med, forteller han.

Og denne trenden er ikke helt i overenstemmelse med den påståtte økte miljøbevisstheten blant folk.

- Det har blitt mer bruk- og kastmentalitet. Folk kaster ting i stedet for å la ting gå i arv eller selge det, sier Høiland.

Ulikt fordelt

Enslige forsørgere med mindre barn får derimot ikke like stor del i velstandsøkningen. Åtte av ti enslige forsørgere med barn under seks år hadde en inntekt på under 400.000 kroner før skatt, mens seks av ti med barn i alderen 6-17 år havnet under samme grense.

Den største inntektsveksten de siste 16 år har skjedd blant parhusholdninger der eldste person er over 65 år. Disse har hatt en inntektsøkning på hele 62 prosent fra 1990 til 2006, målt ut fra gruppenes medianinntekt.

Enslige under 45 år har hatt den svakeste inntektsutviklingen, med en vekst på 26 prosent over 16-årsperioden. Studenter er ikke tatt med i beregningene.

Sjekk deg selv:

image: Så mye tjener vi
  • I denne tabellen kan du sammenlikne din egen inntekt med snittet for andre husstander i din gruppe.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media