Så nær rentenedgang

Et par utgåtte skillemynt er nå alt som skiller deg fra rentenedgang. Dersom krona styrker seg med fattige 15 øre mot euroen, kommer sentralbanksjef Svein Gjedrem til å skru ned renta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ettermiddag kostet en euro 8 kroner og 55 øre. Dersom prisen synker til under 8,40, betyr det at kronekursen for første gang siden i fjor sommer er tilbake der sentralbanksjefen ønsker at den skal være. Dermed er alt klart for at rentene igjen kan settes ned.

Optimisme

Det er altså kursen på krona som bestemmer rentenivået her i landet. Ved lav kronekurs setter Norges Bank renta opp, ved høy kronekurs holdes renta lav.

Landets låntakere kan leksa ut og inn, de har de siste månedene smertelig fått erfare hvordan politikken slår ut på lommeboka.

Men endelig ser det ut til at de finansielle høststormene kan bli avløst av en smule godvær. Krona er friskere og sprekere enn på lenge, drevet opp av oljepris og markedsoptimisme.

De siste dagene har kronekursen steget kraftig - bare siden nyttår er oppgangen på nærmere fem prosent.

Dermed nærmer kronekursen seg gamle høyder. Norges Bank har definert idealkursen til å ligge mellom 8,23 og 8,39 mot euroen. Så snart kursen treffer dette intervallet, kan du regne med at sentralbanksjef Svein Gjedrem tar affære.

Sitter på gjerdet

Det tror også de fleste markedsanalytikere og pengespekulanter. Dersom oljeprisen holder seg som i dag, rundt 12 dollar fatet, eller styrker seg ytterligere, regner de med at krona slår følge og at rentene vil synke.

Den såkalte pengemarkedsrenta, som er renta bankene betaler for å låne av hverandre, har allerede sunket til under 7,5 prosent. Så lav har den ikke vært siden 20. august i fjor.
De fleste bankene sitter nå bare på gjerdet og venter på Gjedrem. Først når han senker sentralbankens renter, vil de følge etter. Ett unntak fikk vi likevel i går da vesle Kvinnherad Sparebank i Hordaland satte ned renta på de fleste av sine lån med 0,4 prosentpoeng.