VIL UT: Skottland har nå et flertall for å gå ut av Storbritannia, ifølge en ny undersøkelse. Her et bilde av skotter som i 2014 ville ut av Storbritannia. Foto: EPA/GRAHAM STUART
VIL UT: Skottland har nå et flertall for å gå ut av Storbritannia, ifølge en ny undersøkelse. Her et bilde av skotter som i 2014 ville ut av Storbritannia. Foto: EPA/GRAHAM STUARTVis mer

Sa nei i 2014. Nå vil skottene ut av Storbritannia

Ifølge meningsmåling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For to år siden sa skottene nei til å forlate Storbritannia.

Nå, etter den mye omtalte Brexit-avstemningen, har vinden snudd, ifølge en spørreundersøkelse gjennomført på vegne av Sunday Post.

Den Dundee-baserte tabloidavisa skriver at rundt 59 prosent av de spurte har svart at de vil ut av kongeriket, mens kun 32 prosent sier nei.

I tråd med EU-resultatet

Om spørreundersøkelsen hadde vært en ny folkeavstemning, så det ha vært et stort steg vekk fra resultatet i 2014 - der 55 prosent stemte for å forbli.

Sunday Post-undersøkelsen har imidlertid mye til felles med Skottlands standpunkt i EU-spørsmålet.

Over seks av ti skotter stemte for å holde Storbritannia inne i EU, og skottenes regjeringssjef Nicola Sturgeon har sagt at Skottland skal diskutere med unionen om hvordan de kan forbli, mens resten av Storbritannia trekker seg ut.

– Vårt mål er å starte umiddelbare samtaler med resten av EU, sa Sturgeon etter et regjeringsmøte i Edinburgh lørdag.

- Demokratisk uakseptabelt

Hun har tidligere uttalt at en ny folkeavstemning om Skottlands selvstendighet er svært sannsynlig.

Dette etter å ha kalt avstemningen om Storbritannias uavhengighet, der 52 prosent stemte for å gå ut, fra EU for demokratisk uakseptabel.

- Avstemningens resultat er dypt beklagelig. Min tro er at det vil være til det beste for alle deler av Storbritannia at vi forblir i EU, sier hun.

FOR EU: Skottlands førsteminister, Nicola Sturgeon (SNP), har omtalt Brexit-avstemningen som beklagelig. Foto:  AFP PHOTO / POOL / Jane Barlow
FOR EU: Skottlands førsteminister, Nicola Sturgeon (SNP), har omtalt Brexit-avstemningen som beklagelig. Foto:  AFP PHOTO / POOL / Jane Barlow Vis mer

Om Sturgeon nå ønsker å gå i fronten for å få Skottland ut av Storbritannia, så vil hun trolig få langt større støtte fra den eldre velgergruppa enn tidligere.

Sunday Post skriver at 47 prosent av disse har sagt at de vil skilles fra resten av Storbritannia, noe de omtaler som en stor forandring fra tidligere.

Om ja-siden for å forlate Storbritannia vinner gjennom ved en eventuell ny avstemning, så vil England, Wales og Nord-Irland utgjøre de landene som fortsatt tilhører kongedømmet