Dødsdømt i Somaliland

Sa nei til 700 000 i blodpenger

I hemmelighet har det blitt forhandlet om å betale blodpenger mellom klanen til den dødsdømte nordmannen, og klanen til avdøde, får Dagbladet bekreftet.

DØDSDØMT: Bistandsadvokat Farid Bouras om saken mot den dødsdømte nordmannen i Somaliland. Reporter: Gunnar Hultgreen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HARGEISA (Dagbladet): Seinest for to uker siden trodde klanlederne at de var kommet til enighet. Men moren til den avdøde mannen skal ha nektet å godkjenne avtalen. Hun skal ha sagt blankt nei til et tilbud om 700 000 norske kroner.

Dagbladet får bekreftet fra flere kilder i Somaliland at det er gjort flere forsøk på å inngå en avtale mellom klanene. Både dødsdømte Saad Jirde (55) og den avdøde mannen har tilknytning til en av de mektige klanene i Somalia - Issemose.

Mens den norske statsborgeren tilhører underklanen Muhammed Isse, var avdøde sentral i klanen Aboko Isse.

AVVENTER HØYESTERETT: Saad Jirde Hayd (t.v.) sitter fengslet i påvente av Høysteretts dom. Her avbildet sammen med sønnen Mustafa Hayd. Foto: Privat
AVVENTER HØYESTERETT: Saad Jirde Hayd (t.v.) sitter fengslet i påvente av Høysteretts dom. Her avbildet sammen med sønnen Mustafa Hayd. Foto: Privat Vis mer

- Tilbudt 700 000

- Det er snakk om et sted mellom 500 000 og 700 000 kroner som skal betales som blodpenger for at klanene skal bli enige om en felles løsning. Nå har forhandlingene stoppet opp litt, sier Saad Jidres norske advokat Farid Bouras fra Advokatfirmaet Elden.

Også Saad Jidres lokale advokat fra Somaliland, Mahmoud Arahman Nour, bekrefter overfor Dagbladet at han er kjent med forhandlingene.

- Jeg ønsker ikke å gi noen kommentarer om forhandlingene mellom partene, sier advokat Nour.

Flere ganger skal klanlederne har vært nær enighet. Sist for vel to uker siden. Da var det moren til den avdøde mannen som til slutt skal ha avvist forhandlingsresultatet.

700 000 norske kroner er en betydelig pengesum i Somaliland.

Dagbladet har tidligere forsøkt å få en kommentar fra avdødes familie, uten å lykkes. Verken påtalemyndigheten eller klanlederne vil formidle kontakt på vegne av Dagbladet.

Dømt til døden to ganger

Lederne i både Muhammed Isse og Aboko Isse skal i flere forhandlingsmøter vært tydelige på at de ønsker en enighet. Klanlederne skal i klare ordelag ha sagt at det beste for alle parter er at det betales et beløp - såkalte blodpenger - og at saken deretter legges «død».

Når rettsforhandlingene starter i Høyesterett i hovedstaden Hargeisa søndag, er det ventet at representanter for begge klanene vil møte opp.

Saad Jirde er to ganger - i den lokale tingretten og den regionale lagmannsretten - dømt til døden. Nå skal landets øverste domstol avgjøre saken.

Det var om kvelden den 4. april i 2019 Saad Jidre havnet i et basketak med en annen mann, i en bydel sør i hovedstaden Hargeisa i Somaliland. Noen timer seinere skal mannen ha dødd. Saad Jirde har hele tiden nektet straffskyld, og vist til at han ble angrepet.

Et av aktoratets viktigste bevis mot nordmannen, skal være en sprayflaske med forsvarsspray, fra en Clas Ohlson-butikk i Oslo.

Håper på løslatelse

Høyesterett i Somaliland bestemte for flere uker siden at rettsforhandlingene skulle starte lørdag den 18. september om morgenen. Seint fredag kveld besluttet rettens administrator at saken blir utsatt en dag - til søndag 19. september.

Når retten settes klokka 09.00 lokal tid (08.00 norsk tid) søndag, er det tre dommere som skal avgjøre Saad Jidres skjebne. To av Somalilands fremste juridiske dommere, og en sharia-dommer - noe som er vanlig i Somaliland.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å få saken belyst fra justismyndighetene i Somaliland. Aktor Abdi Ibraahin som prosederte og la ned påstand om dødsstraff, og fikk lagmannsrettens medhold, har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Saad Jidre ble i begge rettsinstanser dømt til døden ved skyting.

- Jeg er optimistisk, og håper at Saad Jirde blir løslatt, slik at han komme tilbake til Norge, sier advokat Farid Bouras.

«Ingen bevis»

Elden-advokaten mener det ikke finnes bevis som knytter Saad Jirde til det politiet og påtalemyndigheten i Somaliland mener er et drap.

- Belastningen har vært enorm for Saad Jidre. Han sitter fengslet på dødscelle, og har vært uten medisiner i flere måneder. Vårt håp er at Høyesterett skjærer igjennom, og umiddelbart løslater ham, sier Farid Bouras.

Når retten settes søndag morgen skal Farid Bouras sammen med de to av Somalilands fremste advokater - Mahmoud Arahman Nour og Mohamed Jama - møte Ali Oday, statsadvokat i Hargeisa-regionen.

Oday som ikke har vært tilgjengelig for Dagbladet, skal ha gjort det klart at han også i Høyesterett vil prosedere på dødsstraff for Saad Jidre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer