Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sa nei til å være grillmester

Venstre ville ikke lede an grillingen av justisminister Anders Anundsen (Frp) om de utsendte asylbarna.

TAKKET NEI: Venstres Abid Raja fikk tilbud om å være saksordfører i asylbarn-høringen  - men takket nei. Foto: Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TAKKET NEI: Venstres Abid Raja fikk tilbud om å være saksordfører i asylbarn-høringen - men takket nei. Foto: Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Uavhengige kilder bekrefter overfor Dagbladet at før SVs Bård Vegar Solhjell ble utpekt som saksordfører i asylbarn-høringen, gikk tilbudet til Venstres representant i kontrollkomiteen: Abid Raja.

Venstre takket imidlertid nei til dette. Etter det Dagbladet får opplyst, var avslaget strategisk begrunnet.

Flere av dem Dagbladet har snakket med - også i opposisjonen - gir uttrykk for forståelse for Venstres valg: Det ville være umusikalsk dersom støttepartiet Venstre ledet stormangrepet mot justisministeren i denne saken.

Abid Raja kjenner kjenner asylfeltet godt. Han har blant annet jobbet som nemdsleder i Utlendingsnemnda (UNE) og som politiadvokat i Politiets Utlendingsenhet (PU).

- Sa nei til Kolberg Overfor Dagbladet gir han denne forklaringen for hvorfor han takket nei til å lede utspørringen av Anundsen - og den økte taletiden i høringen saksordførerrollen ville medført:    
  
- Vi i komiteen har fordelt departement mellom oss. Jeg har ansvar for OED. Det er Jette Christensen som har ansvar for JD. Hvorfor hun ikke ville ha saken, vet jeg ikke noe om. Jeg har hatt saksordførerskap i Mongstad-saken, og det å være saksordfører byr på ekstraordinært stort arbeid og ansvar. Komiteen skal fordele byrdene seg i mellom. For tiden har jeg hendene fulle med arbeid i min andre komité, samferdsel, jeg har også svært full kalender med mange foredrag og svært mange andre forpliktelser som stortingsrepresentant, skriver han i en tekstmelding, som fortsetter: 

- Etter en samlet helhetsvurdering kom jeg til at det riktigste var at Jette beholdt saken. Jeg sa derfor nei til Martin Kolberg forespørsel, og jeg sa til Kolberg at det er Jette sin sak og ansvar og hun bør beholde den. Jeg var ikke på det selve komitemøte hvor Solhjell ble valgt, jeg vet derfor ikke noe om hva som ble diskutert. Jeg har tillit til at Solhjell vil gjøre en ansvarsfull jobb.

Under Mongstad-høringa gikk han, som saksordfører, svært ivrig og til dels ampert til verks i forsøket på å kryste innrømmelser ut av tidligere olje- og enenrgiminister Ola Borten Moe (Sp). 

- Et veldig engasjement - Når Raja selv sier dette, så kan jeg bekrefte at vi snakket om det. Men jeg vil overhode ikke kommentere saksordførerjobben utover det, det er internt. Dette er drøftet på helt normal måte i komiteen, og man besluttet at Solhjell skulle ha saken. Det var det enstemmighet om. Det er ikke noe politikk eller dramatikk om dette, det var naturlig for meg å ha en samtale med Raja, sier komiteleder Martin Kolberg (Ap).

- Hvorfor var det naturlig?

- Fordi han har hatt et veldig engasjement i saken, og da var det naturlig å prate med ham. Da han sa at han fant det naturlig at Jette skulle ta den, så drøftet vi det internt. Det er ikke politikk i dette, sier Kolberg.

Han er klar på at det ikke bør gjøres mer av denne saken enn det ifølge Kolberg faktisk er:     

- At jeg som komiteleder konfererer med noen av komitemedlemmene i forkant, er en helt naturlig prosess. Så drøftet vi det hos oss, og bestemte av flere grunner at vi ikke skulle ha denne saken. Det har med fordelig av saker å gjøre, jeg har eksempelvis Vimpelcom-saken, og da syns vi ikke at vi skulle ta enda flere saker.   

- Feil Arbeiderpartiets Jette Christensen mener Rajas fremstilling er upresis, og avviser at asylbarn-høringa egentlig var «hennes sak».

- Vi har fordelt saksområder på de områdene der Riksrevisjonen kommer med saker. Da følger vi departement og saksfelt. På saker som komiteen tar tak i etter initiativ, diskuterer vi oss fram til hvem som skal være saksordfører, og det gjør vi på komitémøtene, sier Jette Christensen til Dagbladet.

Raja var ikke tilstede på møtet der SVs Solhjell fikk saksordfører-ansvaret for asylbarn-høringa.

- Abid Raja sin påstand om å ville eller ikke ville ta saken, er feil, legger Christensen til.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media