Foto:Rune Myhre/Dagbladet
Foto:Rune Myhre/DagbladetVis mer

Sa nei til bombehunder i regjeringskvartalet

For halvannet år siden ville regjeringskvartalets egne sikkerhetsvakter ha bombehunder for å avsløre eksplosiver i biler som parkerte utenfor. De fikk nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge VG foreslo en sikkerhetsvakt i Departementenes servicesenter allerede våren 2010 å ha søkshunder i området hvor bomben gikk av 22. juli i år.

I forslaget til ledelsen i Sikkerhetsavdelingen lå det en detaljert beskrivelse av hva søkshundene fra Forsvarets hundeskole kunne utføre i regjeringskvartalet. Prislappen skal ha vært rundt 1,4 millioner kroner. Ledelsen sa likevel nei til forslaget.

Etter terrorangrepet i sommer tilbød Forsvarets hundeskole gratis hjelp i form av to bombehunder med fører til vaktordningen i regjeringskvartalet. Også da var svaret nei selv om sikkerhetsvaktene selv ønsket bombehundene velkomne.

Avdelingsdirektør Ole Peder Nordheim i Departementenes servicesenter bekrefter overfor avisen at det skal ha blitt fremlagt en slikt forslag i 2010, men beskriver det som høyst uformelt og uten prisoverslag. Han sier at hunder ikke ble vurdert som et aktuelt tiltak og sier at ved spesielle hendelser inngår politiets egne eksplosivhunder.

- Hadde vi hatt en bombehund i regjeringskvartalet 22. juli ville det uansett ha tatt noe tid før denne ville vært tilgjengelig, sier han.

Dette imøtegås av kaptein Vegar Falsten ved Forsvarets hundeskole.

- Hvis du tar med deg en sånn hund ut til en varebil med eksplosiver i, kommer den til å oppdage at det er en bombe der i løpet av sekunder. Det er litt avhengig av vindretningen, men den trenger bare gå ut av døren, sier Falsten.

(NTB)