Foto:Rune Myhre/Dagbladet
Foto:Rune Myhre/Dagbladet Vis mer

Sa nei til bombehunder i regjeringskvartalet

For halvannet år siden ville regjeringskvartalets egne sikkerhetsvakter ha bombehunder for å avsløre eksplosiver i biler som parkerte utenfor. De fikk nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge VG foreslo en sikkerhetsvakt i Departementenes servicesenter allerede våren 2010 å ha søkshunder i området hvor bomben gikk av 22. juli i år.

I forslaget til ledelsen i Sikkerhetsavdelingen lå det en detaljert beskrivelse av hva søkshundene fra Forsvarets hundeskole kunne utføre i regjeringskvartalet. Prislappen skal ha vært rundt 1,4 millioner kroner. Ledelsen sa likevel nei til forslaget.

Etter terrorangrepet i sommer tilbød Forsvarets hundeskole gratis hjelp i form av to bombehunder med fører til vaktordningen i regjeringskvartalet. Også da var svaret nei selv om sikkerhetsvaktene selv ønsket bombehundene velkomne.

Avdelingsdirektør Ole Peder Nordheim i Departementenes servicesenter bekrefter overfor avisen at det skal ha blitt fremlagt en slikt forslag i 2010, men beskriver det som høyst uformelt og uten prisoverslag. Han sier at hunder ikke ble vurdert som et aktuelt tiltak og sier at ved spesielle hendelser inngår politiets egne eksplosivhunder.

- Hadde vi hatt en bombehund i regjeringskvartalet 22. juli ville det uansett ha tatt noe tid før denne ville vært tilgjengelig, sier han.

Dette imøtegås av kaptein Vegar Falsten ved Forsvarets hundeskole.

- Hvis du tar med deg en sånn hund ut til en varebil med eksplosiver i, kommer den til å oppdage at det er en bombe der i løpet av sekunder. Det er litt avhengig av vindretningen, men den trenger bare gå ut av døren, sier Falsten.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer