Sa nei til Høybråten

Løpet om å bli nominert på førsteplass i Østfold er etter all sannsynlighet kjørt for KrF-leder Dagfinn Høybråten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På nominasjonskomiteens møte i Rakkestad i kveld ble det klart at komiteen kommer til å gå inn for Line Henriette Holten Hjemdal som listetopp på Kristelig Folkepartis stortingsvalgliste ved valget neste høst.

Det er nominasjonsmøtet 27. november som har det endelige ordet, men etter det som skjedde onsdag skal det skje mye før Høybråten blir aktuell kandidat i Østfold.

Det store flertallet av lokallagene i fylket vil ha Holten Hjemdal på førsteplass.

- Nominasjonskomiteen respekterer tallenes klare tale. Etter to høringsrunder er det bredt flertall for Line Henriette. Vi må ta hensyn til det lokallagene har svart. Dette legger vi derfor til grunn i det videre arbeidet med listeforslaget, sier nominasjonskomiteens leder John Thune til NTB.

Han sier at uttalelsene fra Østfold har vært så klare at vedtaket fra nominasjonskomiteen ikke bør komme overraskende på partiledelsen.

Ba om Høybråten

Østfold er blant de fylkene som er blitt bedt av sentralstyret om å sette partilederen på førsteplass. Thune forsvarer imidlertid Østfolds handlemåte.

- Partiledelsen sentralt har laget nominasjonsprosessen. Den har vi fulgt til punkt og prikke. Vi kan ikke sette strek over hva lokallagene og våre medlemmer i fylket mener, understreker han.

Thune legger også vekt på at Holten Hjemdal har gitt og gir et meget godt inntrykk i fylket. Hun har vært aktiv i fylket i mange år, og har fortsatt med dette også etter at hun ble politisk rådgiver for arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten.

- Hun deltar flittig på møter og gir klare svar. Line Henriette får nå betalt for dette arbeidet, sier Thune.

Line Henriette Holten Hjemdal er datter av nåværende stortingsrepresentant Odd Holten (KrF), som har takket nei til en ny periode.

Akershus har ballen

Med sitt vedtak spiller Østfold ballen over til Akershus som er Høybråtens hjemfylke. Dersom han blir nominert i Akershus, betyr det etter alt å dømme at tidligere partileder Valgerd Svarstad Haugland forsvinner ut av toppolitikken.

Høybråten og Svarstad Haugland har en avtale om at de ikke skal utfordre hverandre, men etter det som synes å skje i Akershus vil ikke denne avtalen være stort verdt.

Flertallet av de til nå fem lokallagene som har uttalt seg, går inn for Høybråten som listetopp.

Thune sier også at det bør være opp til Akershus å løse floken.

- Jeg tror det løser seg, og det bør være Akershus sitt ansvar, sier lederen av nominasjonskomiteen i Østfold.

(NTB)

HARD KAMP: Dagfinn Høybråten ser ut til å bli vraket i Østfold.