Sa nei til statsministerposten

Høyre ville heller ha finansministeren i 2001.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med Aftenposten i dag forteller avtroppende statsminister Kjell Magne Bondevik at Høyre kunne fått statsministeren allerede i 2001 da de borgerlige dannet regjering.


- I 2001 hadde jeg allerede vært statsminister, og kunne i og for seg la det være. Det kom så langt at jeg i forhandlingene den gang sa at jeg kunne tre tilbake, men da var vi i KrF enige om at Høyre måtte ta et valg. Partiet måtte velge om de ville ha statsministeren eller finansministeren, sier Bondevik til Aftenposten.

Det valget ville ikke Høyre ta, og det ble brudd i forhandlingene. Det endte med at Høyres Jan Petersen trakk seg som statsministerkandidat, og overlot roret til Kjell Magne Bondevik. Dermed ble Per Kristian Foss finansminister.

Bondevik forteller at han har tatt seg nær av kritikken og Carl I. Hagens gjentatte personangrep i årets valgkamp.

- Dypt urettferdig, sier han om beskyldningene om at han som politiker har vært altfor opptatt av posisjoner.

Carl I. Hagen gikk ut tidlig i valgkampen og sa at han ikke ville støtte en regjering med Kjell Magne Bondevik som regjering.


- Det har vært en vanskelig avveining å ikke ta igjen. Skulle jeg ha gjort det, ville folk ha oppfattet det som en krangel mellom to politiske ledere. Jeg ville ikke gi tilbake med samme mynt, sier Bondevik.

Mandagens valgnederlag betyr at Bondevik slutter som politiker etter et langt liv i norsk topp-politikk

VILLE TREKKE SEG: Bondevik sier han ville overlate statsministerposten til Høyre sist, men ville ikke gi bort finansministeren i tillegg.
TRAKK SEG: Høyres Jan Petersen trakk seg som statsministerkandidat til fordel for Bondevik i 2001. Partiet endte da med finansministeren.