Sa nei til vakthold - ulven tok sauene

Sauebonden Harry Østlund fra Rendalen i Hedmark sa nei til tilbudet om beiteplass i kommunens beskyttede område. I går måtte han konstatere at rundt 50 av sauene hans var tatt av ulv. Ved fjellsetra var bare 30 av 80 sauer i live.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere gardbrukere i Rendalen gikk i vår sammen om å holde aktivt oppsyn med flokkene sine. Med støtte fra Miljøverndepartementet ble det ansatt 37 gjetere som vokter over 2000 dyr på et 150000 mål stort område. Så langt har prosjektet vært vellykket: Bare to sauer er tapt til rovdyra.

Østlund var ikke med i dette samarbeidet, men avviser at han ønsket å framprovosere nødvergerett for å få skyte ulvene.

- Vi trodde saueflokken var trygg her. Trodde ikke ulven ville gå så høyt opp på snaufjellet. Det er en trist situasjon: Vi har et flott område, men kan ikke bruke det. Nå tar jeg sauene ned til garden. Blir de gående her i utmarka, er de borte om tre- fire dager alle sammen, sier Harry Østlund.

Gjetersuksess

Kåre Olav Finnstad har vært koordinator for gjeterforsøket som startet i vår.

- Det har vært en suksess så langt. Tidligere har vi alltid mistet mange dyr, men hittil i år er bare to sauer tatt av rovdyr. Det er likevel for tidlig å trekke konklusjoner - vi får garantert tilbakeslag utover sommeren, sier Finnstad.

- Vi var nødt til å gjøre noe. Det er dødfødt å slippe sau inn i kjerneområdene for ulven. Selv om bonden passet på, gikk ulvene midt inne i saueflokkene.

I årevis har bøndene i Rendalen kjempet mot ulven, miljøvernere og myndighetene. I vinter ble et ulvepar fredet fordi bøndene ikke kunne bevise at de hadde gjort skade.

- Ulven må bort

- Dette er tragikomisk. Nå kan vi i alle fall bevise at ulvene tar husdyr, sier ordfører Erling Myhre iltert.

Ordføreren mener ulven må bort. - Nå må vi få skyte ulvene. Får de unger, blir det masse rovdyr i et område med store husdyrbesetninger. Det er et kjempeproblem for oss.

Han vil ikke søke om fellingstillatelse på ulven ennå. Det er umulig å finne dyra og få felt dem om sommeren, mener han.

- Men om privatpersoner vil skyte ulvene i nødverge, kan jeg ikke si noe om. Nå er situasjonen bare trist.

Ordføreren var selv på fjellet for å hjelpe til med å samle sammen resten av flokken.

Saueflokken ble drept mens de beitet på snaufjellet, 950 meter over havet. Her har det aldri vært observert ulv før.

På skuddhold

Harry Østlund hadde i går begge ulvene i det fredede paret på skuddhold, uten å ta fram rifla. Den ene ulven sto på en haug noen hundre meter unna setra.

- Men hadde de kommet inn i flokken, hadde jeg skutt. Jeg legger ikke skjul på det.

Dagens rovdyrpolitikk har han ikke sansen for.

- Men selv om vi skyter disse to ulvene, er ikke problemet løst på sikt. Det vil alltid komme nye ulver.

For to år siden mistet småbrukeren omtrent like mange dyr på fjellet. Da var det gaupa som var sulten.

- Jeg hadde mest lyst til å gi opp. Men jeg kom til krefter igjen. Nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre, sier en sliten gardbruker.

TRAGEDIE: Småbruker Harry Østlund har funnet over halve flokken istykkerrevet. - Nå flytter jeg sauene som ennå er i live ned til gården, sier han.