Sa nei til Verdi-kommisjonen

I går ble forfatteren, humoristen og flirosofen Arthur Arntzen oppringt av statsminister Kjell Magne Bondevik og spurt om han ville bli ny leder av Verdikommisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var en ære å bli spurt, men jeg måtte dessverre takke nei. Jeg har mange fastlagte gjøremål for de to nærmeste årene allerede. Men jeg er selvsagt villig til fortsatt å ta et tak for Verdikommisjonen, sier Arthur Arntzen til Dagbladet.

Mer folkelig

At Arthur Arntzen ble spurt, tyder på at Statsministerens kontor ønsker en mer folkelig innretning på Verdikommisjonen.

I Verdikommisjonens styringsgruppe, som driver kommisjonens strategiske arbeid, er det en overvekt av professorer i alderen 40 til 55 år. Innad i kommisjonen har spørsmålet om profilering, spesielt i enkeltsaker, vært et stridstema.

Mange mener kommisjonen i for liten grad er opptatt av det dagsaktuelle, og ønsker at kommisjonen skal ta stilling i enkeltsaker.

Arthur Arntzen er av dem som har markert et ønske om en mer utadrettet virksomhet.

Klok og forstandig

- Hvis det er riktig at Arthur Arntzen er spurt, ser jeg at forespørselen kan tolkes som en kritikk av manglende folkelighet. Men det kan også tolkes som at statsministeren anser Arntzen som en klok og forstandig mann med lang livserfaring. En mann som er god å snakke med og til folk, sier nestleder i Verdikommisjonens styringsgruppe, Inge Eidsvåg.

Tidlig i prosessen ble han spurt om å overta etter Hanne Sophie Greve, men takket nei.

- Er du overrasket over at Arntzen er spurt?

- Jeg er en sindig trønder som tar det meste med stor fatning, sier Eidsvåg.

Etter at Hanne Sophie Greve trakk seg for et par uker siden, har statsministerens kontor arbeidet febrilsk med å få på plass en ny leder av Verdikommisjonen. Navnet skal helst være klart før Verdikommisjonen møtes i Trondheim nå til helga.

Kåre Willoch

Flere navn har vært på statsministerens ønskeliste, deriblant både Røde Kors-president Astrid Nøklebye Heiberg og tidligere statsminister Kåre Willoch.

- Har ikke hørt noe og venter ikke å høre noe. Jeg har nok. Mer enn nok, sier Kåre Willoch.