Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Så nesten ut som et spøkelse

Sjelden hvit hjort filmet i Skottland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den hvite hjorten har vært et tegn på at noe stort skal skje siden kelterne slo seg ned i Skottland. Forskere har lenge lurt på om den hvite hjorten var utdødd, men tidligere i år ble det mytiske dyret fanget på film.

- Det var fantastisk å komme så nærme et så vakkert dyr. Det så nesten ut som et spøkelse der det gikk sammen med de andre røde hjortene, sier Fran Lockhart til The John Muir Trusts hjemmeside.

Lockhart jobber i organisasjonen John Muir, og har ansvar for å følge opp partnerne i Skottland som skal verne om nasjonalparker. Det var på en av disse turene Lockhart kom over det sjeldne dyret.

Ikke albino

- Jeg føler meg så priviligert over at jeg fikk observere dyret i over en time i naturen, og jeg syns det er utrolig artig å tenke på at det fortsatt finnes en hvit hjort i den skotske villmarka, sier hun.

Kelterne mente at den som traff på dyret ville oppleve store personlige endringer etterpå, og de så på den hvite hjorten som en budbringer fra åndeverdenen, skriver BBC.

Tidligere trodde man at dyret var albino, men i motsetning til albinoer bevarer den hvite hjorten sin naturlige farge i blant annet øynene. Hvitheten skyldes en genetisk pigmentsykdom som avfarger pelsen.

Forrige dyr skutt av snikskyttere

Ifjor ble det funnet en hodeløs hvit hjort i England. Dyret var drept av snikskyttere, og det skapte stor debatt om vern av dyrene da den hodeløse kroppen ble funnet i det fri.

Lokalbefolkningen hadde holdt dyrets eksistens skjult i mange år for nettopp å forhindre at det ble skutt av trofejegere.

Derfor oppgir heller ikke The John Muir trust hvor de filmet den sjeldne hjorten. De ønsker å innhente mer kunnskap om det som ved siden av sjøormen i Loch Ness er Skottlands mest sagnomsuste dyr.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media