Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Så noe falle ned fra himmelen»

ROCKAWAY BEACH/OSLO (Dagbladet): - Jeg hørte en lyd, som en eksplosjon, snudde meg og så noe falle ned fra himmelen, forteller Gail Allen, som bor tre kvartaler unna ulykkesstedet der American Airlines Flight 587 styrtet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les øyenvitne-skildringene. Den 11. september mistet hun sin 31-årige sønn Richard i World Trade Center. Han var brannmann.

I går fikk hun og bydelen Queens i New York et helt passasjerfly i hodet.

Helt knust

- Jeg er fremdeles knust etter at Richard ble borte, og så skjer dette, sier Gail Allen til Dagbladet.

- Jeg hadde akkurat vært ute med søppel da jeg hørte en lyd, som av en eksplosjon. Jeg tittet opp og så noe falle ned fra himmelen, forteller hun.

Gail Allen bor i 130 Beach Street i Rockaway Beach. Flight 587 styrtet på 133. gate i Rockaway Beach, som er et velholdt nabolag ved sjøkanten i bydelen Queens i New York City.

Dette nabolaget mistet 74 av sine i terrorangrepene på World Trade Center 11. september. En av dem var Gail Allens 31-årige sønn Richard.

Ikke funnet

Det er bare gått ti dager siden Gail Allen holdt minnehøytideligheten for sin sønn. Han er ennå ikke funnet og ligger fremdeles i den rykende ruinen nederst på Manhattan der tvillingtårnene før 11. september var det tydeligste og høyeste landemerket i Manhattan skyline.

- Richard var brannmann på stige nummer 15, brannbil nummer 4. Hans brannstasjon i Southstreet Seaport mistet 14 brannfolk i katastrofen, forteller Gail Allen.

«Løp ut»

- Da jeg så flyet styrte, løp jeg videre inn i huset og skrek til ungene og de andre som var der inne, det var i alt sju av oss, at de måtte komme seg ut øyeblikkelig. Men da vi styrtet ut av huset, kom naboer og brannfolk og sa at vi skulle gå inn igjen på grunn av all røyken ute, forteller hun.

Forvirringen var stor i disse første minuttene på ulykkesstedet, for like etter kom det nye brannfolk og ba dem evakuere huset.

- Jeg er helt lamslått. Det verste nå er at jeg ikke vet hvem av naboene som er omkommet i denne katastrofen.

- Jeg kjenner dem jo alle. Jeg vet at noen av dem er blitt borte i denne tragedien, sier Gail Allen.

Vakker dag

Gårsdagen var en skyfri fridag, Veterans Day, og folk i den lille forstaden Belle Harbor, få kilometer fra JFK-flyplassen, var ute og hygget seg i handlegata 129. gate. Belle Harbor er et arbeiderklassestrøk hvor folk har bodd i flere generasjoner. Derfor består forstaden av pene villaer og framstår som ganske velstående. Villaene ligger tett i tett, og naboskapet er like nært.

I går var ungene hjemme fra skolen, og flere brannmenn og politifolk hadde en fridag fra en ellers stressende arbeidssituasjon i New York.

Så kom ildkula deisende ned fra himmelen, og svart illevarslende røyk rev alle følelsesmessige sår åpne igjen.

- Folk hylte og løp. Jeg trodde vi ble bombet, for jeg så ikke noe fly, sier Janet Barasso til nyhetsbyrået AP.

Nye døde

Klokka 09.17 amerikansk tid fikk de intetanende menneskene Flight 587 regelrett i hodet.

Den ene motoren falt av flyet fire kvartaler fra der flykroppen styrtet. Fire hus ble truffet, mens mer enn tolv hus ble satt i brann. Igjen måtte brannfolkene rykke ut for å forsøke å redde flypassasjerer og nabolagets folk.

Gråtende, sjokkerte og vantro opplevde de allerede hardt prøvede menneskene en ny flystyrt, og de 255 i flyet ble bekreftet døde.

- Jeg så passasjerer som falt ned. Jeg så det, alt sammen, å Gud, skrek Isak Nasar og tok seg til hodet. Han sto midt i kaoset blant brennende hus og forvridde flydeler .

På bakken er foreløpig seks bekreftet savnet. Og selv om alle meldinger i går gikk ut på at det ikke var en ny terroraksjon, var folk i Belle Harbor svært oppskaket.

Deprimerte

Det har vært tre- fire begravelser i uka på Rockaway-halvøya siden terroraksjonen mot World Trade Center, og befolkningen er slitne, redde og deprimerte.

- Belle Harbor og Rockaway bærer en stor del av byrden fra World Trade Center, forteller journalisten Geir Aakhus, som bor i Howard Beach, like over bukta fra der flyet styrtet.

I går morges så han røyken stige opp fra Rockaway-halvøya da han tok seg morgenkaffe.

- Jeg satte meg straks i bilen, men kom ikke over bruene fordi de var stengt, sier Aakhus, som beskriver newyorkerne som et folk som går på nåler.

- Flystyrten hjalp ikke særlig på den situasjonen, sier journalisten, som har bodd i USA i snart 40 år.

KNUST: For ti dager siden holdt Gail Allen en minnestund over sin sønn som døde under redningsarbeidene i WTC. I går ble bydelen hun bor i rammet av nok en katastrofe.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!