SPARKET: Mange ledende rådgivere og ansatte i apparatet rundt president Donald Trump har sagt opp eller blitt sparket. Foto: AP/Evan Vucci / NTB Scanpix
SPARKET: Mange ledende rådgivere og ansatte i apparatet rundt president Donald Trump har sagt opp eller blitt sparket. Foto: AP/Evan Vucci / NTB ScanpixVis mer

Sa opp eller ble sparket: Disse varte ikke i jobben

Justisminister Jeff Sessions trer onsdag inn i en lang rekke av personer som har sagt opp eller blitt sparket.

Onsdag kveld ble det kjent at USAs justisminister Jeff Sessons går av, på president Donald Trumps anmodning.

Session har vært justisminister i ett år og ni måneder. Det har lenge gått rykter om at Sessions snart ville gå av. Justisministeren trer nå inn i en rekke ledende rådgivere og ansatte i apparatet rundt president Donald Trump som har sluttet eller fått sparken siden innsettelsen 20. januar 2017.

Nikki Haley, USAs FN-ambassadør

FN: Nikki Haley. Foto: NEWSWIRE/REX/SHUTTERSTOCK
FN: Nikki Haley. Foto: NEWSWIRE/REX/SHUTTERSTOCK Vis mer

Det var i begynnelsen av oktober at en rekke amerikanske medier meldte at Nikki Haley uventet sa opp sin stilling. Hun har hatt rollen som FN-ambassadør i knappe to år når hun går av ved årsskiftet.

President Donald Trump sa den gang at han håper Haley (46) vil «komme tilbake i en annen rolle». Haley selv nøyde seg med en kort forklaring på hvorfor hun går av: «Det er viktig å forstå når det er på tide å tre av».

Scott Pruitt, sjef for det amerikanske miljøverndirektoratet EPA

I sommer ble det kjent at Pruitt, etter ett år og fem måneder i sin stilling, gikk av etter egen vilje.

Den uttalte klimafornekteren Pruitt har jobbet for å avvikle en rekke klimatiltak. Men hans sjefsperiode var også preget av ting som ikke handler om miljøspørsmål, snarere om etiske spørsmål. Enkelte av dem framstår pussige og andre er mer alvorlige.

GIKK AV: Scott Pruitt. Foto: P Photo/Andrew Harnik
GIKK AV: Scott Pruitt. Foto: P Photo/Andrew Harnik Vis mer

David Shulkin, minister for saker angående krigsveteraner

I juni i fjor skrøt Trump av Shulkin og spøkte med at han aldri kom til å høre ordene «du har sparken», som presidenten ble kjent for å bruke i programmet sitt «The Apprentice».

Likevel ble Shulkin sparket fra sin stilling i mars i år, etter ett år og én måned i stillingen. Shulkins framtid i Trump-administrasjonen ble satt i tvil etter at en intern rapport viste at ministeren blant annet skal ha tatt imot gaver og forfalsket reisepapirer.

H.R. McMaster, nasjonal sikkerhetsrådgiver

RÅDGIVER: H. R. McMaster Foto: AFP / SAUL LOEB
RÅDGIVER: H. R. McMaster Foto: AFP / SAUL LOEB Vis mer

Den svært mektige nasjonale sikkerhetsrådgiveren H.R. McMaster ble kastet etter ett år og én måned. Det hvite hus benektet gnisninger mellom Trump og sikkerhetsrådgiveren. Ifølge Washington Post, skal Trump ha klaget over McMasters «lange og irrelevante» brifinger.

John Dowd, Trumps personlige advokat

Etter ni måneder som presidentens advokat, sa han opp sin stilling. Samme uka stormet det rundt Trumps advokater. Flere medier meldte at Trump ikke var fornøyd med advokatene sine, noe presidenten selv benektet.

Rex Tillerson, utenriksminister

Utenriksministeren fikk sparken etter ett år og to måneder. Allerede i november 2017 kom det fram at Tillerson hadde falt i unåde hos presidenten.

Det var i mars at Trump, på Twitter, meddelte at Mike Pompeo, daværende CIA-direktør, ville bli USAs nye utenriksminister. Flere medier hevdet da at Tillerson fikk vite om oppsigelsen via twittermeldingen.

I oktober i fjor ble det kjent at Tillerson hadde kalt presidenten for en «jævla idiot» under et møte med presidentens nasjonale sikkerhetsråd. De to var dypt uenige om flere områder.

UTENRIKSMINISTER: Rex Tillerson. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
UTENRIKSMINISTER: Rex Tillerson. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque Vis mer

Omarosa Manigault, rådgiver

Den tidligere «The Apprentice»-deltaker forlot sin post i Det hvite hus i desember i fjor, under ett år etter at hun først tiltrådte. Den plutselige oppsigelsen skapte store overskrifter og flere spekulerte i hvorvidt 43-åringen forlot stillingen frivillig eller ei.

- Det jeg kan si, er at det er mye jeg har observert det siste året jeg ikke er glad for, og som gjør meg ukomfortabel. Ting jeg så, ting jeg hørte, sa hun i et intervju noen dager seinere.

Tom Price, helseminister

I slutten av september i fjor gikk helseministeren av med umiddelbar virkning. Han var den første ministeren under Donald Trumps presidentskap som måtte gå av. Han måtte gå av på grunn av en skandale som innebar at han brukte skattebetalernes penger for bruk av luksuriøse privatfly.

Stephen K. Bannon, sjefstrateg

Bannon hadde stor innflytelse i Det hvite hus. Han skal blant annet være mannen bak det omstridte innreiseforbundet for borgere fra seks hovedsakelig muslimske land og Trumps beslutning om å trekke USA ut av Parisavtalen.

Detaljene rundt Bannons avgang var uklare. The New York Times meldte at det var president Trump som hadde bestemt seg for å fjerne Bannon, men en kilde nær Bannon sa at rådgiveren leverte sin oppsigelse til Trump.

SJEFSTRATEG: Stephen Bannon: Foto: REUTERS/Aaron P. Bernstein
SJEFSTRATEG: Stephen Bannon: Foto: REUTERS/Aaron P. Bernstein Vis mer

Sean Spicer, pressesekretær og kommunikasjonsdirektør

Spicer trakk seg fra jobben etter seks måneder, i protest mot ansettelsen av Anthony Scaramucci som ny kommunikasjonsdirektør for Det hvite hus, noe Spicer så på som en stor feil.

Og kanskje var Spicer inne på noe, for Scaramuccis tid i Det hvite hus ble særdeles kort, om enn ekstremt innholdsrik.

Anthony Scaramucci, kommunikasjonsdirektør

Etter bare halvannen uke ble Scaramucci sparket i slutten av juli i fjor. Det skal ha vært Trumps nye stabssjef, John Kelly, som ytret ønsket om å få Scaramucci fjernet som kommunikasjonssjef.

Det etter at Scaramucci blant annet kalte tidligere stabssjef Reince Priebus en «jævla paranoid schizofren» og at rådgiver Steve Bannon er en person «som forsøker å suge seg selv»

SPARKET: Anthony Scaramucci. Foto: AFP / JIM WATSON
SPARKET: Anthony Scaramucci. Foto: AFP / JIM WATSON Vis mer

James Comey, FBI-sjef

I mai 2017 ble FBI-sjef James Comey sparket. Men det var ikke Trump selv som overbrakte Comey beskjeden. Comey var i Los Angeles der han snakket med ansatte i FBI. Mens han snakket med dem begynte nyheten om at han hadde fått sparken å dukke opp på TV-skjermer i bakgrunnen, melder New York Times og CNN.

Michael T. Flynn, nasjonal sikkerhetsrådgiver

Etter tre uker i stillingen, gikk Flynn av i februar 2017. I et oppsigelsesbrev skrev Flynn at han hadde flere samtaler med den russiske ambassadøren Sergej Kisljak i overgangsperioden før USAs nye president ble innsatt. Han skrev også at han ga visepresident Mike Pence «ufullstendige opplysninger» om disse samtalene.

Sally Yates, fungerende justisminister

Ti dager inn i Trumps presidentperiode, sparket han Yates. Den fungerende justisministeren mistet jobben tidligere enn planlagt fordi hun ikke ville forsvare Trumps innreisenekt. Yates ble utnevnt av Obama-administrasjonen og fungerte som minister i påvente av at Jeff Sessions ble godkjent av Kongressen. Hun var den første personen Trump sparket som USAs president, ifølge Washington Post.

SPARKET: Sally Q. Yates Foto: Pete Marovich/Getty Images/AFP
SPARKET: Sally Q. Yates Foto: Pete Marovich/Getty Images/AFP Vis mer

Andre som har sluttet eller fått sparken:

 • Tom Bossert, Trumps øverste rådgiver for nasjonal sikkerhet. Ute etter ett år og tre måneder.
 • John McEntee, Trumps personlige assistent og rådgiver. Ute etter ett år og to måneder.
 • Gary Cohn, øverste økonomiske rådgiver og direktør for USAs nasjonale økonomiske råd (NEC). Ute etter knappe ett år og to måneder.
 • Hope Hicks, Trumps fjerde kommunikasjonssjef. Ute etter seks måneder. Hun var direktør for strategisk kommunikasjon i åtte måneder før det.
 • Sebastian Gorka, sikkerhetsrådgiver. Ute etter sju måneder.
 • Michael Short, assisterende pressetalsmann. Ute etter seks måneder.
 • Rob Porter, stabssekretær. Ute etter ett år.
 • David Sorensen, taleskriver. Ute etter knappe ti måneder.
 • Reince Priebus, stabssjef. Ute etter seks måneder.
 • Mark Corallo, talsperson for det juridiske teamet som representerer Trump i Russland-etterforskningen. Ute et halvt år etter innsettelsen.
 • Walter Shaub, leder for regjeringens etiske råd. Ute etter seks måneder.
 • K.T. McFarland, assisterende nasjonal sikkerhetsrådgiver. Ute etter fire måneder.
 • Mike Dubke, kommunikasjonsdirektør. Ute etter tre måneder
 • Katie Walsh, visestabssjef. Ute etter to måneder.

(Kilde: New York Times, AP, DPA)