MØTER OPP: Monica Marcella Kjærstad er lokalpolitiker for MDG, og engasjerer seg i barnas klimakamp. Foto: Geir Dokken (kjæreste og samboer).
MØTER OPP: Monica Marcella Kjærstad er lokalpolitiker for MDG, og engasjerer seg i barnas klimakamp. Foto: Geir Dokken (kjæreste og samboer). Vis mer

Klimastreiken

Sa opp jobben i streike­protest - angrer ikke

Monica sa opp jobben som lærer i streikeprotest. I dag vil hun igjen vise støtte til ungdommens klimakamp.
- Jeg har ikke spurt om lov, for å si det sånn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Lærer Monica Marcella Kjærstad fra Spydeberg fikk nasjonal medieoppmerksomhet da hun sa opp jobben sin som lærer i klimaprotest mot at elevene fikk fravær ved sist klimastreik.

Den var for to måneder siden.

Når ungdommene igjen samles utenfor Stortinget i dag, sammen med rundt 10 000 elever over hele landet, er læreren også denne gangen med for å vise sin støtte.

Hun jobber fortsatt på skolen i Østfold i oppsigelsestida sin:

- Jeg har ikke spurt om lov, for å si det sånn. Jeg har bare gitt skolen beskjed om at jeg reiser. Det finnes jo ingen sanksjoner de kan gi meg lenger, sier Kjærstad til Dagbladet mandag.

Mens den første streiken var for å få politikerne til å ta mer ansvar i klimakampen, forklarer Natur og Ungdom at fredagens aksjon er en reaksjon på mangelen på handling i kjølvannet av forrige streik.

Kjærstad er skuffet over at norske politikere.

- Jeg synes det er forferdelig tafatt. Det er mye smil og klapp på skuldra til ungdommen for at de engasjerer seg, men det er ingenting som tas på alvor, sier hun.

Angrer ikke

Hun sier at hun ikke angrer at hun sa opp jobben sin, men forteller at hun ble veldig overrasket da skolen hun er ansatt ved, valgte å gi ungdommene fravær, slik de også får i dag.

- Når det er sagt synes jeg det er en sak som er viktig nok til å si opp jobben sin. Ungdommen trenger å se at voksne handler, og at vi tar det på alvor, sier Kjærstad.

Hun tror streiker som dette vil bli et langt vanligere syn i tiden framover.

- Dette er et utholdenhetsprosjekt. Vi må bare fortsette til regjeringen har erklært klimakrise og sluttet med oljeleting og oljeboring. Vi må holde ut inntil regjeringen tar dette på alvor, sier Kjærstad, som nå er på jobbjakt.

Hun frykter streiken i dag ikke vil samle like mange ungdommer som sist, blant annet fordi det er eksamensperiode, men sier det ikke må tolkes som en dom over engasjementet.

Over hele verden

Det holdes over 1500 ulike streiker i 118 land i dag. I Norge ventes det at rundt 10 000 skoleelever deltar i 31 streiker, mot rundt 40 000 sist gang.

Ifølge NTB streikes det i byer og tettsteder over hele landet, fra Alta og Karasjok i nord til, til Kristiansand og Arendal i sør.

Rundt klokka 11.45 møter statsminister Erna Solberg (H) og klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) demonstrantene, for å bli konfrontert med kravene.

De inkluderer at det ikke gis flere utvinningstillatelser til oljeindustrien, men i stedet skapes nye klimavennlige jobber i Norge. De unge krever også at det norske klimamålet økes og at norske utslipp mer enn halveres innen 2030.

Ifølge NTB er det også et krav at politikerne viser solidaritet med barn og unge sør i verden som rammes av klimaendringene, ved å gi minst 65 milliarder årlig til finansiering av klimatiltak og klimatilpasning.

Det siste hovedkravet er at statsministeren erklærer klimakrise og følger opp med tiltak.

Håper Erna gjør mer

Stortinget skal for øvrig stemme over kravene 6. juni i to forslag fremmet fra SV og MDG, ifølge NTB.

Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom håper statsministeren har mer å komme med enn sist.

- Dersom Erna Solberg ikke har et eneste nytt klimatiltak å presentere, er det utrolig provoserende. Hvor lenge skal barn og unge måtte protestere for vår rett til et levelig klima, før regjeringa lytter, spør Eiterjord til NTB.

- Erna Solberg har valget mellom å vende tusener av barn og unge ryggen, eller å lytte til kravene våre og ta klimakrisen på alvor: la olja ligge, kutt norske utslipp i tråd med Parisavtalen og trapp opp klimabistanden kraftig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer