KRITIKK: Frank Aarebrot (midten) får kritikk for å ha sagt at Østfold bare består av sovebyer. Bildet er tatt i en annen sammenheng. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KRITIKK: Frank Aarebrot (midten) får kritikk for å ha sagt at Østfold bare består av sovebyer. Bildet er tatt i en annen sammenheng. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Sa Østfold bare «har et par hockeylag». Ordfører i harnisk mot Aarebrot

Nå har Halden-ordføreren invitert Aarebrot på omvisning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da det tidligere denne uken ble kjent at Moss Lufthavn Rygge sin sivile trafikk skulle avvikles, var ikke professor og valgforsker Frank Aarebrot tilbakeholden på uttalelsene sine.

Uttalelsene gjorde ordfører i Halden, Thor Edquist (H) irritert.

I et intervju med Fredrikstad blad i går sa Frank Aarebrot at alt Østfold har er «et par hockeylag og [...] treindustri. Og det dere (Østfoldinger) er opptatt av er å få høyhastighetstog til Oslo».

- Generaliserer fylket Ordfører i Halden Thor Edquist sier han føler seg tråkket på.

- Dette er totalt feil. Han generaliserer fylket og jeg hadde håpet at han visste mer enn dette. Han må sette seg inn i mer virkeligheten, sier ordfører i Halden Thor Edquist til Dagbladet.

Videre i artikkelen sier Aarebrot at «det dere (Østfoldinger) er opptatt av er å få høyhastighetstog til Oslo. Det viser at ambisjonene bare er å være sovebyer, at Østfold skal være en forstad til Oslo. Og en forstad trenger ikke egen flyplass».

Bakgrunnen for uttalelsene til Aarebrot at han mener Halden, Sarpsborg og Fredrikstad burde blitt slått sammen til én stor by som kunne vært konkurrent til Oslo med både arbeidsplasser og turisme. Uttalelsene kom i lys av nedleggelsen av Moss Lufthavn Rygge og Aarebrot menter at mer liv i regionen må til for å også kunne holde liv i Moss Lufthavn Rygge.

- Satt på spissen Professor Frank Aarebrot sier til Dagbladet at det er en ærlig analyse.

-I lys av situasjonen mener jeg at dette er en ærlig analyse av situasjonen som jeg ser det. Jeg mener at Østfold burde vært mer attraktiv enn det er i dag. Nå reiser alle turistene til Oslo og derfor kan de like gjerne fly til Gardemoen, sier Aarebrot.

Det er vel feil å si at Østfold bare har treindustri for eksempel?

- Det hele er satt på spissen, men det var jo slik det foregikk i gamledager og er fortsatt noe vi ser i dag, sier Aarebrot.

Invitert på omvisning Ordfører i Halden Thor Edquist sier at kommunen, og Østfold forøvrig, både har godt etablerte forskningsmiljøer på Høgskolen i Østfold og Norges største bedrift Nexans.

Nå har ordføreren invitert Aarebrot på omvisning for å vise at Østfold ikke «bare har et par hockeylag».

- Jeg sendte han en melding på Facebook i går og spurte om han var interessert. Så jeg håper han tar turen, sier ordfører Edquist som forøvrig også har sendt en venneforespørsel. Ordføreren håper på at begge av hans invitasjoner blir mottatt.

Frank Aarebrot sier han ikke har sett meldingen på Facebook, siden han ikke bruker tjenesten, men er positiv til et Halden-besøk.

- Det er veldig hyggelig å bli invitert. Det er sikkert fint i Halden, så jeg kommer gjerne, sier Aarebrot.

IRRITERT: Ordfører Thor Edquist føler seg tråkket på av Frank Aarebrot. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
IRRITERT: Ordfører Thor Edquist føler seg tråkket på av Frank Aarebrot. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer