AL-NUSRA: Krigere fra al-Nusra, al-Qaida i Syria, fotografert i Aleppo i oktober 2013. Det var samme periode da den nå terrormistenkte 19-åringen fra Oslo så på al-Nusra-videoer på nettet. Foto: AFP / NTB scanpix
AL-NUSRA: Krigere fra al-Nusra, al-Qaida i Syria, fotografert i Aleppo i oktober 2013. Det var samme periode da den nå terrormistenkte 19-åringen fra Oslo så på al-Nusra-videoer på nettet. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer

Så på al-Qaida-videoer på Youtube- men likte ikke det hun så

Venner av terrorjaget 19-åring forteller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hun var en helt vanlig jente til å begynne med, sier den unge Oslo-kvinnen.

- Så begynte hun å praktisere religionen islam stadig mer fra høsten 2013. Men det var aldri snakk om terror - hun gikk ikke og sa at «jeg skal bombe meg selv».

Snakket om Syria PST har etterlyst en norskmarokkansk jente fra Oslo (19) gjennom Interpol, og mistenker at den unge kvinnen planlegger et terrorangrep. Sikkerhetspolitiet tror hun har vært i Syria og terrorgruppa IS - Dagbladet avslører i dag at tre venninner av henne har gjort akkurat det - noe hun selv har nektet for.

Venner av 19-åringen bekrefter nå overfor Dagbladet at hun imidlertid har vært svært opptatt av borgerkrigen i Syria, men sier hun aldri snakket om å fysisk reise dit selv.

- Vi snakket hele tiden om Syria, og hva kan vi gjøre for å hjelpe dem, forteller en mangeårig venninne av 19-åringen til Dagbladet.

- Det var snakk om at Assad måtte bli stoppet, og hvorfor ingen gjorde noen ting, forteller venninnen.

Al-Qaida-videoer En venninne sier det var lite snakk om IS, da kjent under navnet ISIL, men at venninnene var godt orientert om vrimmelen av opposisjonsgrupper i et svært kaotisk Syria.

- Vi var klar over at det var mange grupper der. Vi snakket om de gruppene, men vi snakket ikke så mye om ISIL. Den gruppa vi kjente mest til var al-Nusra (al-Qaida i Syria, journ. anm.). Vi snakket om al-Nusra og det de gjorde - vi snakket om jihaden
de utfører i Syria og hva vi visste om dem. Vi så på jihadvideoer på Youtube, men vi mente at det de gjorde var feil, forteller ei venninne.

- Vi mener at jihad ikke er å dra til Syria for å drepe folk. Vi mener at jihad er å lære seg koranen og gjøre gode ting i livet ditt.

Giftet seg Venninnen sier hun ikke har hatt kontakt med den terrormistenkte 19-åringen på en stund - og at det gjelder for hele venninnegjengen. Ifølge venninnen er 19-åringen nå i Tyrkia, der hun bor sammen med sin marokkanske ektemann.

- Hun reiste til Marokko og giftet seg med en marokkaner - det var omkring 1-2 måneder siden, sier venninnen.

- Hun ville lære seg mer arabisk for å lese Koranen, og de bor nå i Tyrkia for å studere arabisk. Så skal de sikkert tilbake til Marokko for å leve der, og hun kommer sikkert til Norge også - det er jo her hun er født og oppvokst.

Nå har PST snakket med mange av jentene i gjengen.

- Alle utenom meg, sier en venninne til Dagbladet.

- På ferie 19-åringen sa det samme til TV2 i går - at hun er i Tyrkia på ferie, og for å studere arabisk sammen med ektemannen.

NEKTER FOR TERRORPLANER: 19-åringen sa i går at hun er i Tyrkia på ferie, og for å studere arabisk sammen med ektemannen. Foto: Privat
NEKTER FOR TERRORPLANER: 19-åringen sa i går at hun er i Tyrkia på ferie, og for å studere arabisk sammen med ektemannen. Foto: Privat Vis mer

Det er uklart hvorfor hun og ektemannen i så fall har reist fra Marokko, der en variant av arabisk er førstespråk, til Tyrkia - der arabisk snakkes av omkring en prosent av befolkningen.

Dagbladet har ikke nådd kvinnen selv, og kvinnens familie har ikke besvart Dagbladets anrop i går. Hennes far sa i går til Dagbladet at PSTs anklager er gale.

- Forandret seg En mangeårig bekjent av 19-åringen fortalte Dagbladet i går om ei blid og livlig jente som fartet rundt i og rundt Oslo, og som var glad i å lage mat. Hennes profiler på sosiale medier viser ei jente med en helt vanlig humor og omgangstone for en tenåring fra Oslo.

Hun fleipet både med lap dance, giftemål, kjendisforelsker og sin egen rumpe.

Men på et tidspunkt skrev hun også at hun hadde forandret seg, og begynte å skrive stadig hyppigere om sin respekt for og sans for islam, koranen og profeten Mohammed.

Hun nevner imidlertid ikke selv Syria eller IS i noen innlegg.

I SYRIA: Dagbladet forteller i dag historien om tre av 19-åringens venninner - som alle er hos IS i Syria .
I SYRIA: Dagbladet forteller i dag historien om tre av 19-åringens venninner - som alle er hos IS i Syria . Vis mer