- Så på Edwards som USAs redningsmann

Valgkamp-penger brukt til å skjule John Edwards' barn utenfor ekteskapet.

I RETTEN: John Edwards risikerer opp til 30 år i fengsel og flere millioner i bøter dersom han blir kjent skyldig for samtlige forhold i tiltalen. Han står anklaget for å bruke valgkamp-penger for å skjule elskerinnen sin og barnet han fikk med henne. Foto: Sarah D. Davis/AFP/NTB Scanpix
I RETTEN: John Edwards risikerer opp til 30 år i fengsel og flere millioner i bøter dersom han blir kjent skyldig for samtlige forhold i tiltalen. Han står anklaget for å bruke valgkamp-penger for å skjule elskerinnen sin og barnet han fikk med henne. Foto: Sarah D. Davis/AFP/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tirsdag fortsatte rettssaken mot John Edwards (58), som har vært Demokratisk presidentkandidat i 2004 og 2008, og senator fra staten North Carolina fra 1999 til 2005.

Nå er han i retten, tiltalt for å ha brukt 925 000 dollar (ca. 5,3 mill. kr.) i valgkampmidler for å skjule sannheten om elskerinnen Rielle Hunter.

De to hadde et langvarig forhold mens kona Elizabeth kjempet mot kreftsykdom.

I tillegg hadde Edwards fått barn med Hunter, og da sannheten kom for en dag gikk kona fra den tidligere presidentkandidaten.

Elizabeth døde i desember 2010, med familien og sin fraseparerte mann Edwards ved sin side.

Vitnet mot Edwards
I årene som har gått siden avsløringen har Edwards' politiske karriere blitt lagt i ruiner. Nå risikerer han 30 år i fengsel, i tillegg til bøter på opptil 1,5 millioner dollar (ca. 8,6 mill. kr.) dersom han blir dømt for samtlige forhold.

Tirsdag satt aktoratets kronvitne, Edwards' tidligere assistent Andrew Young, i boksen og forklarte seg.

Han fortalte ifølge CNN at pengene kom fra Rachel Mellon og avdøde Fred Baron som bidrag til presidentkampanjen hans i 2008.

Mellon, som ifølge Young så på Edwards som USAs redningsmann, skal ha bedt om unnskyldning for at hun bare kunne bidra med en million dollar til valgkampen. Nesten alle pengene skal altså ha gått til Hunter og barnet hun fikk med Edwards.

ELSKERINNEN: Rielle Hunter med barnet hun gikk med Edwards. Foto: Jim R. Bounds/AP/NTB Scanpix
ELSKERINNEN: Rielle Hunter med barnet hun gikk med Edwards. Foto: Jim R. Bounds/AP/NTB Scanpix Vis mer

Young fortalte også at Edwards først nektet for farskapet.

«Det er 30 prosent sjanse for at jeg er faren» og «Hun er et løgnaktig ludder» er ting Young påstår at Edwards har sagt om sin tidligere elskerinne.

- Valgte å bryte loven
Den tidligere assistenten sa også at Hunter truet med å fortelle offentligheten om forholdet og barnet.

Det skal ifølge aktoratet altså ha fått Edwards til å bruke valgkampmidlene på en ulovlig måte.

- Hans affære var et sjansespill med en enormt høy innsats. Hvis den ble offentlig kjent ville sjansene til å bli president vært ødelagte. Edwards visste det. To av hans mest entusiastiske tilhengere var rike. Edwards visste det også. Han gjorde et valg ved å akseptere hundretusenvis av dollar. Han valgte å bryte loven, sa aktor David Harbach ifølge CNN under mandagens innledning.

Juridiske eksperter sier aktoratet får en tøff jobb med å dømme Edwards på grunn av lovens mange smutthull. Den tidligere presidentkandidaten sa nei til en avtale der han sa seg skyldig mot å sone noen måneder i fengsel. Ifølge den avtalen ville han likevel beholdt lisensen til å praktisere som advokat.

VITNET: Andrew Young fortalte retten at Edwards først nektet for farskapet. Foto: Sara D. Davis/AFP/NTB Scanpix
VITNET: Andrew Young fortalte retten at Edwards først nektet for farskapet. Foto: Sara D. Davis/AFP/NTB Scanpix Vis mer