- Så på lang avstand at noe var galt

De to besteforeldrene var på skitur med barnebarnet da de fant den ene omkomne i Sirdal.

 SKREV EN HILSEN:  De fire skituristene skrev en siste hilsen i hytteboka i denne hytta, før de la ut på tur mot Heiberget. I går ble de funnet omkommet. 
Foto: Stavanger Turistforening / SCANPIX
SKREV EN HILSEN: De fire skituristene skrev en siste hilsen i hytteboka i denne hytta, før de la ut på tur mot Heiberget. I går ble de funnet omkommet. Foto: Stavanger Turistforening / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre skiturister ble i går funnet omkommet ved Taumevatn i Sirdal. Det var to besteforeldre som oppdaget den ene av de omkomne, og varslet umiddelbart politiet.

Noen timer senere ble ytterligere to døde personer funnet rett i nærheten. Den siste er fortsatt savnet.

Besteforeldrene var på vei tilbake til en Statskog-hytte etter en skitur med barnebarnet.

- De så på lang avstand at noe var galt, og valgte å beskytte barnet, sier Kjell Helle Olsen i Stavanger Turistforening til Dagbladet, som har vært i dialog med ekteparet.

- Uhyre tøft Bestefaren gikk bort alene, mens bestemoren gikk en omvei med barnebarnet. De beskriver det overfor Helle Olsen som en traumatisk opplevelse.

- Men jeg tror det går greit med dem. De er mest opptatt av de pårørende, og ønsker derfor ikke å komme med så mange flere opplysninger om hendelsen, sier Helle Olsen.

Besteforeldrene har benyttet seg av turområdet i mange år, og kjenner godt til forholdene der. De forteller at det var svært dårlig vær i området på søndagen.  

FANT BILEN:  En tyskregistrert leiebil ble funnet hensatt på en parkeringsplass om lag en mil fra Taumevatn. Den ble leid av en av personene som signerte i hytteboka lørdag. Foto: Jan Olav Ovedal/Avisen Agder
FANT BILEN: En tyskregistrert leiebil ble funnet hensatt på en parkeringsplass om lag en mil fra Taumevatn. Den ble leid av en av personene som signerte i hytteboka lørdag. Foto: Jan Olav Ovedal/Avisen Agder Vis mer

- De skulle egentlig hjem søndag, men hadde valgt å bli værende på grunn av været. De sa det var et uhyre tøft vær, som kom veldig brått og brutalt på. Det var mye vind, og det skiftet fra liten til sterk kuling hele veien. Mye løssnø som ble virvlet opp gjorde at det var dårlig sikt, sier Helle Olsen.

- Effektiv kulde på minus 50 grader De fire turistene fra Tyskland, Storbritannia og Sveits skrev lørdag i hytteboka ved Turistforeningens hytte ved Taumevatn at de skulle legge på tur mot Heibergtunet dagen etter.

Det var sol og fint vær i området på lørdag, men opp mot 20 minusgrader. Søndag møtte de fire andre turgåere som advarte dem mot at det var i ferd med å blåse opp. Trolig snudde de og prøvde å komme seg tilbake.

Leidulv Klovning i Rovernes beredskapsgruppe sier at det var liten storm og mellom 15 og 20 minusgrader på søndagen.

- Det gir en effektiv kulde på minus 50 grader. Det er radioer i hyttene, og de kan ha hørt en værmelding før de gikk, men den var på norsk - som utlending er du sjanseløs, sier Klovning til Dagbladet.

 SØKER ETTER SAVNET:  En av de fire turistene som var på tur sammen er ennå ikke funnet. Rundt 30 snøscootere var med på søket fredag. 
Foto: Trond Sørås
SØKER ETTER SAVNET: En av de fire turistene som var på tur sammen er ennå ikke funnet. Rundt 30 snøscootere var med på søket fredag. Foto: Trond Sørås Vis mer