- Så på TV at mine kjære ble skutt

TETOVO (Dagbladet): - Min sønn Rasim og min sønnesønn Ramadan skulle bare hjem til det evakuerte huset vårt for å mate hønene og ta med seg egg og litt mat. Noen timer etterpå så jeg på tv at de ble skutt ned og drept, sier den gamle kvinnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Shaba Koraci (89) slår fortvilet ut med armene og forstår nesten ikke hva som har skjedd. Ett døgn tidligere har hennes to kjære blitt skutt ned og drept av makedonske soldater i Tetovo. De dramatiske bildene av skuddramaet har gått verden rundt.

Dagbladet sitter sammen med familien Koraci bare en halv time etter begravelsen i Teqe-gravlunden i utkanten av Tetovo. Her er de to dreptes koner, tre av de ni barna til Rasim Koraci (60) og de to barna til Ramadan (37). Datteren Tahire er ti, sønnen Lulzim sju år. Leiligheten tilhører en av døtrene til Rasim.

- Da de to ikke kom hjem, ble vi urolige. Vi så de dramatiske bildene på tv, men først tredje gang jeg så dem, oppdaget jeg hvem som ble skutt. Kort etter ringte en annen av mine sønnesønner fra Tyskland og sa at han også hadde sett nedskytingen på tv, forteller Shaba.

- Mobiltelefon

Det store diskusjonstemaet her i Tetovo er hva Ramadan Koraci holdt i handa og prøvde å kaste i det han ble skutt. Makedonske myndigheter sier det var en håndgranat, trolig av gammel kinesisk type.

Av Dagbladets bilder går det fram at 37-åringen holder en granatliknende gjenstand som det kommer røyk fra, i handa. Men det er ingen eksplosjon.

- Ramadan hadde ingen håndgranat. Han holdt mobiltelefonen sin i handa da han ble drept, sier Rasim Koracis kone, Nebije (57).

Et annet familiemedlem hevder hardnakket at makedonsk politi plasserte håndgranaten på stedet etter at far og sønn ble skutt ned og drept. Vi som var øyenvitner til hendelsen, så ikke noe slikt.

- Tv-bildene fra nedskytingen er forfalsket, sier 42-årige Abdul som vi treffer ved begynnelsen av begravelsesseremonien halvannen time tidligere.

Hvis det er riktig, må Dagbladets bilder også være forfalsket...

Stillhet

Det hersker stillhet når begravelsesbilen med den første kista ankommer ved 13-tida. Kort etter begynner makedonske styrker å skyte mot åssidene der den albanske UCK-geriljaen holder til.

- Ikke engang under en begravelse kan makedonske militære la oss være i fred. Det var to uskyldige som ble drept. Våre brødre i fjellene (les geriljasoldatene) dreper ikke folk. De aksjonerer for å legge politisk press, slik at makedonske myndigheter kan gi oss albanere flere rettigheter, sier Abdul.

Begravelsen foregår på en verdig og rolig måte uten politiske overtoner. Kistene er drapert i grønne muslimske klede, og de døde legges i jorda med retning mot Mekka, slik de religiøse reglene foreskriver.

Rasim og Ramadan Koraci var begge drosjesjåfører fra landsbyen Drenovec, noen få kilometer utenfor Tetovo. Alle landsbyens 3000 innbyggere er albanere, og det har gått rykter om at geriljaen i fjellene får forsyninger fra denne og andre landsbyer i nærheten.

Skutt i filler

Da kampene rundt Tetovo tok til for halvannen uke siden, var Drenovec en av de første landsbyene som ble beskutt av makedonske militære.

- Se der, sier landsbylederen i Drenovec, Bayram Kuci, og peker opp på et hus rett overfor oss. Huset er truffet av granater. 16 hus i landsbyen er skutt i filler, blir vi fortalt.

Flesteparten av innbyggerne i Drenovec har flyktet, bare noen menn er igjen. Familien Koraci dro først til Skopje og deretter til Rasims datter i Tetovo.

- Rasim og Ramadan var snille, vennlige og hjelpsomme mennesker. De var slett ikke terrorister, slik makedonske myndigheter hevder. De jobbet og slet for å skaffe mat til familien i en vanskelig økonomisk tid, sier naboen Jashar (42).

I hagen til familien Koraci går noen høner rundt og leter etter mat. De to som matet dem onsdag morgen, er døde.

SORG: Familien så på tv at mennene ble drept. Lulzim (7) og Tahire (10), i midten, er barna til Ramadan. Hasine (19) t.v. og Hajrie (25) er døtre av Rasim.