Så pappa bli slått i hjel

BINDURA: Skamslått og døende utenfor sitt eget hus gispet Simon Ngulube etter vann. Sønnen Elias (10) ga ham drikke. Deretter døde Ngulube med familien som vitner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hans forbrytelse var politisk aktivitet mot Zimbabwes president, Robert Mugabe, som nok en gang slår til med jernhånd mot sine motstandere. De politiske partiene i Zimbabwe er i dag i krig med hverandre - og kjemper med de mest brutale midler.

- Vi ble kledd nakne og slått med stokker ute i hagen. Simon ba om nåde, men de bare fortsatte, forteller enka, Sisi Mutenjera.

Hun har søkt tilflukt med de fem barna hos en slektning i Bindura, nord for hovedstaden Harare. 30 kilometer unna, i Chevarkadzi, ligger gården hun og Simon drev. Overfallet skjedde seint på kvelden 1. mai i år.

- Jeg ble tvunget inn i huset igjen. De fortsatte å slå Simon. Jeg hørte han skrike to ganger. Så forsvant angriperne inn i natta. Jeg forsøkte å kravle ut, men klarte det ikke, sier Sisi med lav, monoton stemme.

Hun har fortsatt armen i gips etter angrepet. Elias sitter taus under hele samtalen. Alle barna, bortsett fra 11 måneder gamle Engeline, sitter som steinstøtter rundt den lille gårdsplassen.

Ba om vann

- Så hørte vi at Simon ba om vann. Elias, som ikke var banket opp, gikk ut med vann. Simon drakk litt. Så døde han.

- Vet du hvem angriperne var?

- De ropte slagord for Zanu PF. De sa at vi støttet Tsvangirai. De sa at vi leste Daily News. De sa vi hadde fått jorda vår av Robert Mugabe.

Zanu PF er regjeringspartiet i Zimbabwe. Morgan Tsvangirai er lederen for opposisjonspartiet Bevegelsen for demokratisk endring (MDC). Daily News er den største uavhengige avisa. Robert Mugabe er presidenten som har regjert Zimbabwe siden frigjøringen i 1980 og som nå kjemper en desperat kamp for å fortsette sitt styre etter presidentvalget neste år.

Aktiv i opposisjon

Gårdbrukeren Simon Ngulube var en av aktivistene i MDC i Bindura-området, som er president Robert Mugabes hjerteland. For å vinne presidentvalget er Mugabe nødt til å holde sitt grep over velgerne på landsbygda. Byene i Zimbabwe er MDCs kjerneområder. Forut for parlamentsvalget for ett år siden var Bindura-distriktet blant områdene som ble mest utsatt for den politiske terroren til Mugabes stormtropper - de såkalte krigsveteranene.

Bilulykke

I fjor vant regjeringspartiets kandidat, Border Gwezi, valget etter personlig å ha ledet den brutale kampanjen mot MDC. Blant dem som ble drept, var broren til MDC-kandidaten Elliot Pfebve.

I april døde Border Gwezi i ei bilulykke, og innen 90 dager må det holdes nye valg. Pfebve stiller på nytt for MDC.

- Jeg frykter at drapet på Simon Ngulube bare er det første. Jeg mottar daglige rapporter om vold mot MDCs tilhengere i Bindura, sier Pfebve.

For å beskytte truede velgere har MDC nå opprettet sikre hus i Bindura. Husene er beskyttet døgnet rundt av MDCs egne sikkerhetsfolk sendt fra Harare.

- Fire MDC-tilhengere ble drept der jeg kommer fra. Jeg flyktet hit for å ikke bli drept selv, forteller Irodge Mavhura.

Huset i utkanten av Bindura er for lengst oppdaget. Etter to angrep er deler av taket brent og alle vinduene er knust.

- Lørdag ble vi angrepet av krigsveteranene. De kastet stein og forsøkte å ta seg inn i huset. Vi slo dem tilbake, sier Mavhura.

Også MDC-tilhengere bruker vold. Partiet har en egen sikkerhetsavdeling som busser unge tilhengere ut i felten for å beskytte sine folk. Ingen MDC-politikere vil bekrefte det offisielt overfor Dagbladet, men medgir underhånden at deres sikkerhetsfolk slår tilbake mot tilhengere av Zanu PF og deres boliger.

På flukt

For Sisi Mutenjera og de fem barna fins det ikke noe trygt hus. Politiet har snakket med henne, og hun har gitt dem navnene hun hørte bli nevnt den natta hun ble banket opp og mannen drept. Så langt er ingen tatt.

Simon er nå begravet i Bindura by. Begravelsen ble flyttet fra hjemstedet i frykt for ny terror. Sisi har ikke vært hjemme siden overfallet.

- Vi var midt i innhøstingen. Nå står bomullen og maisen fortsatt på jordene for alle som vil forsyne seg. Alle barna er tatt ut av skolen. Jeg har ikke råd til å betale skolepengene.

POLITISK OFFER: Sisi Mutenjera er alene med fem barn. Hennes mann Simon Ngulube er det siste dødsofferet for president Robert Mugabes terror mot opposisjonen på landsbygda.