Så pappa slåss for livet

Skrekkslagen så Marlene Frantzen (14) at pappa Trond løp fram i cockpiten og tok kvelertak på øksedesperadoen som hogde løs på pilotene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det var helt uvirkelig, sier 14-åringen til Dagbladet.

Dramaet om bord på Kato Air-flyet mellom Narvik og Bodø kunne endt forferdelig galt. Ti minutter før landing i Bodø gikk en mann uten forvarsel fram i cockpiten og begynte å slå løs på pilotene med øks. Samtidig blokkerte han styrespaken, slik at flyet styrtet mot bakken. Bare sekunder før flyet styrtet, klarte pilotene å stoppe kapreren.

Det var da passasjerene Odd Eriksen og Trond Frantzen stormet fram for å hjelpe til.

-  Tenkte på døden

-  Jeg fikk fullstendig sjokk da jeg så at mannen tok fram ei øks fra bukselinningen. Det gikk mange tanker gjennom hodet. Jeg tenkte på 11. september. På døden. Alt ble bare kaos, sier Trond Frantzen om de dramatiske minuttene.

Mangeårig stortingsmann og fylkespolitiker Odd Eriksen var den første av passasjerene som reagerte.

-  Det var en veldig stor mann, så jeg håpet bare at vi skulle klare å holde ham nede til vi var på bakken. Jeg skal opp og fly igjen. Det er jo tross alt en del av jobben min, sier samferdselspolitikeren Odd Eriksen til NRK.

Trond Frantzen tok kvelertak på mannen, mens Eriksen holdt fast beina på 34-åringen. Frantzens datter, Marlene, fulgte dramaet fra sitt sete.

-  Jeg rakk ikke å tenke så mye på det jeg så. I etterkant er jeg bare glad for at det gikk så bra. Pappa var kjempeflink, roser 14-åringen.

Holdt hverandre

Pappa Trond forteller at de to holdt hverandre i hånda da flyet styrtet mot bakken.

-  Man rekker ikke å tenke så mye, man handler bare. Det er selvsagt spesielt når en slik situasjon oppstår og datteren din er til stede. Jeg ble sint, samtidig ville jeg beskytte henne og de andre passasjerene, sier Frantzen.

Mens Frantzen holdt et hardt tak rundt den vel to meter høye mannen, var det kaotisk stemning i flyet.

-  Jeg var bare opptatt av at kapreren ikke skulle få kontroll over situasjonen på nytt. Jeg holdt hardt. Det var mange tanker i hodet på meg. Jeg må innrømme at jeg var utrolig sint. Selv om han prøvde å si noe, torde jeg ikke slippe taket. Først da vi var nede på bakken, og brannvesen og politi hadde tatt hånd om mannen, torde jeg slappe av. Etterpå har jeg tenkt mye på hvor galt det egentlig kunne ha gått, forteller Frantzen.

Far og datter skulle til Bodø for en legesjekk. Opprinnelig var planen at Marlenes mor skulle følge henne.

-  Det var først i går vi ble enige om at det var pappa som skulle være med, sier Marlene, som i går kveld reiste hjem til Narvik sammen med pappa.

-  Det skal bli rart å fly igjen, men man er nødt til å gjøre det. Det er skremmende at det bare er å vandre om bord i et fly med øks og kniv. Mannen satt rett foran oss under reisen. I et lite fly i lufta er man veldig sårbar, sier Frantzen.

Liv og død

Han reagerte på at den 34 år gamle asylsøkeren tok opp mobiltelefonen og ringte mens flyet var i lufta.

-  Det var egentlig det eneste jeg reagerte på før mannen gikk fram. Også da virket han i utgangspunktet kald og rolig. Det hele virket planlagt. Det er kanskje det mest skremmende, sier Frantzen.

-  Hvordan er det å se tilbake på dramaet?

-  Det som er blitt mer og mer klart for meg, er at det handlet om liv og død.

PAPPA TOK GREP: Marlene Frantzen så faren Trond overmanne kapreren.