- Så Pettersson på drapsstedet

Et vitne hevder å ha sett Christer Pettersson på drapsstedet den natta Olof Palme ble skutt. Pettersson er tidligere tiltalt, og frikjent, for mordet. I dag avgjør riksadvokaten om Pettersson igjen skal tiltales for mordet på Sveriges tidligere statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke ble vitnet, som er en mann i 50-årsalderen, avhørt av Palme-etterforskerne. Ifølge avisa Expressen hevder mannen at han så Christer Pettersson på Sveavägen den natta Olof Palme ble skutt og drept.

Om disse opplysningene er korrekte, knyttes Pettersson direkte til mordplassen. Pettersson har hele tida benektet at han var i nærheten av Sveavägen mordnatta.

Kjenning

Det nye vitnet har en lang kriminell løpebane, men har i årenes løp tipset politiet slik at ulike kriminelle forhold har blitt løst.

Mannen ble første gang avhørt av Palme-etterforskerne under hovedrettsforhandlingene mot Christer Pettersson i 1989. Politiet mente den gang at opplysningene han kom med ikke var tilstrekkelig pålitelige.
I forrige uke fikk mannen besøk av Palme-etterforskerne.

- Jeg er fortsatt forbannet på at de ikke tok meg på alvor under avhørene i 1989. Nå er det en ny aktor i saken, og derfor valgte jeg å fortelle det jeg så, sier mannen til Expressen.

Pirattaxi

Den natta Olof Palme ble drept kjørte mannen pirattaxi i Stockholm. Mannen har fortalt politiet at han kjente til Pettersson, og at han så Christer Pettersson tre ganger på Sveavägen like før skuddene mot Palme falt.

- Han gikk fram og tilbake, og ved noen tilfeller så han direkte på meg. Han må ha kjent meg igjen, forteller mannen.
Da skuddene falt hevder mannen at han sto på rødt lys i Sveavägen, og at han så Pettersson stå ved mordplassen.

Skeptisk

Det store spørsmålet er hvorfor mannen valgte å fortelle Palme-etterforskerne hva han hadde sett først tre år etter drapet på Palme.

- Jeg ble overtalt av en politimann. Selv var jeg så nedkjørt på dop på den tida at jeg ikke brydde meg, sier han.
Tidligere etterforsker i Palme-saken, Anders Helin, stiller seg skeptisk til det nye vitnet i Palme-saken. Politiet har nemlig ikke klart å knytte mannen til drapsstedet den aktuelle natta.