- Så politiet drepe

Øyenvitne og 1500 demonstranter krever Obiorasaken gjenopptatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vi kommer ingen vei om vi sitter stille og holder kjeft, sier RVs Liv Gulbrandsen, før hun varmer opp demonstrantene med tradisjonelle slagord.

- Kampen fortsetter, rasismen skal knuses, roper de rundt 1500 frammøtte.

De er møtt opp på jernbanetorget for å kreve at Obiora-saken får en uavhengig gransking.

Døde under pågripelse

Norsk-nigerianske Eugene Ejike Obiora døde da han ble pågrepet av fire politimenn utenfor Østbyen sosial- og arbeidskontor (NAV) i Trondheim 7. september i fjor.

48-åringens studiekamerat, Per Hallvard Eliassen, forteller at Obioras 12 år gamle sønn hadde bursdag den dagen, og at han hadde et ønske om å få til en spesiell feiring for gutten.

- Det var nok derfor han ikke ga seg så lett da de ikke ville utbetale pengene, sier Eliassen i sin appell i dag.

Flere vitneutsagn forteller om harhendt behandling, og obduksjonsrapporten viser at Obiora fikk strupehodet knust og sannsynligvis døde av kvelning.

- Så politiet drepe

Spesialenheten for politisaker etterforsket de fire politimennene, og konkluderte med at Obiora selv hadde delvis skyld i oksygenmangelen, fordi han motsatte seg pågripelsen. De henla saken, og dødsfallet får sannsynligvis ingen formelle konsekvenser for de fire politimennene.

Arne Johannesen fra Politiets fellesforbund har dessuten gått ut med ros til de fire, og beskrevet pågripelsen som godt politiarbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Bjørnetjeneste

- Jeg tror Arne Johannesen har gjort seg selv og politiet en bjørnetjeneste ved å opptre som han har gjort i denne saken, jeg tror han ville være tjent med en mye mer ydmyk holdning, sier Audun Lysbakken, nestleder i SV. Han var blant deltakerne på demonstrasjonen i dag, og stiller seg bak kravet om en ny granskning.

- Både samfunnet og politiet sjøl er tjent med en ny gransking sånn at vi kan være trygge på at alle fakta har vært på bordet i denne saken, sier Lysbakken til Dagbladet.no.

Om saken får ligge, vil det få uheldige følger for både politiet og samfunnet, mener han.

- Følgene vil være at den mistilliten som mange mennesker med minoritetsbakgrunn sier at de har til politiet får lov til å vedvare. Og det er et alvorlig problem for samfunnet vårt.

- Jeg ser politiet drepe

Ghulam Ali var vitne til pågripelsen i september. Han fortalte sin historie i dag.

- Jeg var på vei hjem, midt på dagen. På lang avstand kunne jeg høre grusomme skrik. Jeg har aldri hørt slike smerteskrik, forteller Ali.

Han forteller at han så Obiora på bakken, med politimennene over seg.

- Så ringte samboeren min og spurte hvor jeg var. Jeg svarte spontant: Jeg står her og ser på at politiet dreper en mann foran øynene mine.

Han forteller at han etterhvert ble så uvel at han ikke maktet se mer. Han snudde seg bort.

Opprop

Før demonstrasjonen i dag hadde 1200 personer skrevet under på et opprop som krever gjenopptakelse av saken, ifølge Respekts pressetalsmann Jo Skårderud. SVs Olav Gunnar Ballo fra justiskomiteen og Senterpartiets Ola Borten Moe er blant de som har satt navnet sitt på oppropet.

Ifølge Lysbakken går SV inn for å kreve ny gransking, og AUF skal ta opp saken på sitt sentralstyremøte om kort tid, opplyser Skårderud. Oppslutningen bak oppropet begynner å bli stor.

- Det er grusomt uforståelig og meningsløst at han skulle bli drept på denne måten, sier studiekamerat Eliassen.

- Og det er grusomt uforståelig at saken blir henlagt og politiet frikjent uten noen form for bemerkninger. Det kan verken vi som kjente Eugene eller innbyggere i dette landet akseptere, sier Eliassen.

Så tar 1500 mennesker ett minutts stillhet for Eugene Ejike Obiora.

KREVER NY GRANSKING: SVs Audun Lysbakken, Obioras studiekamerat Per Hallvard Eliassen, og øyenvitne Ghulam Ali.