Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Så politimann skyte først

Et øyenvitne til skuddvekslingen mellom politiet og NOKAS-ranerne forklarte i retten i dag at en politimann skjøt først - uten foranledning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Hørte skudd og skjøt Thendrup

Et øyenvitne til skuddvekslingen mellom politiet og NOKAS-ranerne forklarte i Gulating lagmannsrett onsdag at det var en politimann som skjøt først på Domkirkeplassen.

Vitnet - en 31 år gammel mann - fortalte om sin observasjon allerede på ransdagen den 5. april 2004, men har ikke tidligere vært ført som vitne i retten.

Mannen fortalte at han så at politimannen løftet revolveren og skjøt mot de to ranerne som sto vakt på Domkirkeplassen. Deretter løsnet ranerne - det vil si Johnny Thendrup og hans nå avdøde makker - skudd tilbake.

- Jeg følte at det ble skutt veldig mange skudd mot meg og politimannen. Det ble skutt forholdsvis høyt, fire-fem skudd i retur, sa 31-åringen.
- Overraskende
Statsadvokat Tor Christian Carlsens eksaminasjon av 31-åringen viser at aktoratet velger å tolke også dette vitneutsagnet i retning at det var ranerne som skjøt først. Forsvarerne har åpenbart motsatt oppfatning.

- Observerte du noen foranledning til at politimannen løsnet skudd, spurte advokat Trygve Staff, Ridvan Halimis forsvarer.

- Nei. Det var overraskende, svarte vitnet.


Aktors tolkning
Grunnlaget for aktoratets tolkning er at mannen også forklarte at han like før den skuddvekslingen han observerte ute på Domkirkeplassen, hadde hørt «kraftige smell», som han mente kom innenfra NOKAS-bygget.

Det er dokumentert med videoopptak at skytingen mot vindusruta inn til tellesentralen var avsluttet på dette tidspunktet. Dermed kan det ikke være dette vitnet har hørt før han ble øyenvitne til skuddvekslingen mellom politi og ranere.

Tiltalte David Toska kommenterte vitneutsagnet, og hevdet at smellene vitnet hadde hørt, kunne stamme fra rambukken som ranerne hadde med seg inn i bakgården til NOKAS. Aktoratet vil etter alt å dømme ikke akseptere at dette er forklaringen.


Telefondata
Mesteparten av rettsmøtet onsdag gikk med til gjennomgang av den store mengden data fra de tiltaltes mobiltelefoner i månedene før ranet, og i timene rundt selve ranet.
 HER SKJØT DE: Aktor Tor Christian Karlsen under åstedsbefaring 23. oktober. Tiltalte Johnny Thendrup i hvit jakke bak. Foto: SCANPIX
HER SKJØT DE: Aktor Tor Christian Karlsen under åstedsbefaring 23. oktober. Tiltalte Johnny Thendrup i hvit jakke bak. Foto: SCANPIX Vis mer

Politioverbetjent Jon Terje Dammen ved Kripos og politiførstebetjent Arne Eriksen ved Agder politidistrikt la fram trafikkdata fra en rekke mobiltelefoner som de tiltalte har benyttet. Dette materialet gir opplysninger om telefonkontakten mellom de tiltalte, og gjør det mulig å kartlegge de tiltaltes oppholdssteder og reiseruter.

For aktoratet er det også et vesentlig poeng å påvise når de tiltaltes mobiltelefoner ikke har vært i bruk. Antakelsen er at de tiltalte i disse tidsrommene har drevet med ransplanlegging eller annen aktivitet som det ikke skulle være mulig å avsløre ved hjelp av telefondata.

Flere av de tiltalte har opplyst i retten at de hadde fått beskjed om å ikke ta med seg mobiltelefonen når de besøkte David Toska i hans leilighet i Sandnes i månedene før ranet. (NTB)

image: - Så politimann skyte først
VISTE HVORDAN: Johnny Thendrup viste hvordan han satt da skuddene løsnet på Domkirkeplassen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!