Corona

Så raskt forsvinner vaksinebeskyttelsen

I en ny studie har forskerne funnet ut hvor mye vaksineeffekten taper seg over tid i møte med ulike varianter av coronaviruset.

CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som forårsaker sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases/AFP
CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som forårsaker sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases/AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.39% Første dose: 79.00%

Coronapandemien har herjet verden siden den spede starten i kinesiske Wuhan i slutten av desember 2019.

Til nå er mer enn 255 millioner mennesker smittet og over fem millioner mennesker har dødd av covid-19.

Selv om millioner av mennesker har fått både én og to doser coronavaksine, er det langt fra bukt med smittespredningen.

Det viser seg også at vaksinene ikke hindrer coronavirussykdom hos vaksinerte.

Dette gjelder spesielt for nye varianter av coronaviruset SARS-CoV-2 som har dukket opp under pandemien, og særlig for deltavarianten, som nå er enerådende.

Ny studie

- Studier av vaksineeffekt blir bare viktigere og viktigere i tida framover, siden ingen enda vet hvor hyppig, eller til hvilke befolkningsgrupper, revaksinering bør tilbys i framtida, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

SVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad svarer på Dagbladets Corona-spørsmål. Vis mer

Han har derfor, med interesse, lest en ny studie, publisert i anerkjente The Lancet Microbe.

For det er nettopp dette forskerne bak studien har sett nærmere på - hvor lenge coronavaksinene gir beskyttelse mot de ulike variantene av coronaviruset som pandemien har brakt med seg til nå.

Kraftig redusert

Forskerne har gjort en såkalt metaanalyse av 24 tidligere studier av vaksineeffekt gjennom pandemien, og de har foretatt nye beregninger.

Studien bekrefter at de såkalte mRNA-vaksinene er effektive mot flere av virusvariantene som har dukket opp det siste året, ikke bare den opprinnelige virusvarianten av SARS-CoV-2.

FÅR VAKSINE: Farmasøyt Frank Stensønes Olsen vaksinerer Elin Norheim Nustad (13) ved Brannfjell skole i Oslo. Til høyre sitter Martin Aspehjell Eikland (12) og venter på sin vaksine. Foto: Bjørn Langsem
FÅR VAKSINE: Farmasøyt Frank Stensønes Olsen vaksinerer Elin Norheim Nustad (13) ved Brannfjell skole i Oslo. Til høyre sitter Martin Aspehjell Eikland (12) og venter på sin vaksine. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Når det gjelder deltavarianten av coronaviruset, som nå regjerer, er imidlertid situasjonen en annen.

Her finner forskerne at vaksineeffekten kan bli redusert med inntil 50 prosent når det har gått ett år siden vaksinasjon.

- Matematiske beregninger tyder på at immuniteten og effekten av nøytraliserende antistoffer kan tape seg med inntil 50 prosent ett år etter andredosevaksinering, påpeker Nakstad.

Booster-håp

Forskerne finner imidlertid grunn til å tro at en såkalt boosterdose kan gi lovende resultater.

«Vår analyse tyder på at boosterdose med vaksinene trolig er en effektiv strategi for å bekjempe avtakende immunitet», skriver forskerne.

- Effekten av tredje dose er ikke kartlagt i studien, men en oppfriskningsdose med vaksine hos pasienter som tidligere har gjennomgått covid-19, ser ut til å gi god effekt på antistoffnivåene, forklarer Nakstad.

CORONAGENERAL: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Nina Hansen
CORONAGENERAL: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Nina Hansen Vis mer

Forskerne tar imidlertid høyde for at det i framtida kan oppstå mer problematiske varianter, såkalte escape-varianter, av coronaviruset.

Slike varianter er det ikke sikkert dagens vaksiner vil kunne hamle opp med.

«I framtida kan det være nødvendig med vaksiner rettet mot nye bekymringsvarianter hvis de oppstår, men eksisterende vaksiner er en effektiv metode for å øke immuniteten mot de nåværende coronavirusvariantene», heter det.

SKJERPES: Antall innlagte coronapasienter har økt de siste ukene - nå innføres nye tiltak. Vis mer

- Viktig

- Denne metaanalysen svarer ut en del viktige spørsmål knyttet til tap av vaksineeffekt i møtet med ulike coronavirusvarianter, konkluderer Nakstad.

Også lege og vaksineekspert Gunnar Hasle ved Reiseklinikken mener forskerne bak studien i The Lancet Microbe har gjort «interessante og viktige funn».

VAKSINEEKSPERT: Lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo. Foto: Anita Arntzen
VAKSINEEKSPERT: Lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo. Foto: Anita Arntzen Vis mer

- Testen for nøytraliserende antistoffer går ut på at man dyrker den virusvarianten man vil teste i cellekultur, og man tilsetter pasientserum i forskjellig fortynningsgrader. Man måler hvor langt ut i fortynningsrekken pasientserumet hemmer viruset i cellekulturen, forklarer Hasle og legger til:

- Denne artikkelen bekrefter det man har trodd, at nivået av nøytraliserende antistoffer gir en god avspeiling av vaksineeffekten. Ved utprøving av nye vaksiner mot covid-19, kan man ikke lenger gjøre det som placebokontrollerte studier. Undersøkelser av nøytraliserende antistoffer vil være et godt alternativ, sier vaksineeksperten.

Smitteboom

I Norge har svært mange i den voksne befolkningen takket ja til coronavaksine.

Samtidig rapporterer helsemyndighetene om at de fleste som nå trenger sykehusbehandling for coronavirussykdom er fullvaksinerte eldre.

Og smittespredningen har virkelig skutt fart igjen.

Onsdag kom nyheten om ny døgnrekord, med hele 2552 registrerte coronasmittede i Norge.

Den forrige rekorden på 2 126 nye smittede ble satt tirsdag for ei uke siden.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 1760 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 1467.

Ved midnatt natt til onsdag hadde til sammen 232 839 personer i Norge testet positivt for covid-19 under pandemien.

Til sammen er nå 952 koronasmittede personer døde i Norge siden mars i fjor, viser foreløpige tall.

Tirsdag var 218 coronapasienter innlagt på norske sykehus. Det var sju færre enn dagen før.

52 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 33 på respirator.

Nåværende smittesituasjon i Norge har ført med seg behov for kommunale tiltak flere steder i Norge, deriblant i Nord- og Midt-Norge.

Smittetallene i Trondheim steg til værs i forrige uke. Onsdag den uka opplevde byen 163 registrerte smittetilfeller, og dagen etter steg det ytterligere til 212.

Onsdag denne uka var tallene mer oppløftende, med en døgnregistrering på 70 nye smittetilfeller i Trondheim. Det var 42 færre enn dagen før og hele 93 færre enn samme dag uka før.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer